Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Digitalizarea IMM: A fost diminuată alocarea & s-au modificat anii de referință pentru calculul punctajului

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat corrigendum-ul nr. 3 la ghidul specific pentru apelul de proiecte numărul 1 – Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere, care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale.

Prin corrigendum:

  • S-a modificat perioada de durabilitate de la 5 (cinci) ani, la 3 (trei) ani;
  • S-a modificat baza de raportare a indicatorilor financiari, atât pentru condiția de eligibilitate privind profitul din exploatare, cât și anii de referință pentru calculul punctajului. Anul nou de referință este 2022 în loc de 2021, solicitanții urmând a reface toate calculele privind punctajul plecând de la indicatorii financiari atinși în anul fiscal 2022. Menționăm că 50% din punctajul acordat proiectelor depuse în cadrul acestei linii de finanțare se bazează pe evoluția financiară a companiei. Ministerul nu a precizat cum se va face automat calculul acestui punctaj având în vedere că firmele din România pot transmite bilanțurile pentru 2022 către Ministerul Finanțelor până la finalul lunii mai 2023, iar perioada pentru depunerea cererilor de finanțare în cadrul acestui apel este 15.02.2023 - 18.04.2023
  • Se introduce posibilitatea de a prelungi perioada de implementare a proiectelor cu maxim 6 (șase) luni, din motive justificate, excepționale care sunt independente de voința beneficiarului, fără a depăși termenul de 30 iunie 2025.
  • Valoarea apelului de proiecte se diminuează de la 347,50 milioane euro, la 327,50 milioane euro. Comunicatul oficial precizează că „20 de milioane de euro din valoarea prezentului apel vor fi relocați pentru o măsură dedicată susținerii digitalizării IMM-urilor din sectorul agricol, ce vor face obiectul unui alt apel la care echipa MIPE lucrează în această perioadă”

Totodată, MIPE a publicat:

  • Îndrumarul privind încadrarea întreprinderilor în categoria IMM;
  • Îndrumarul privind îndeplinirea criteriilor DESI în urma implementării proiectului de digitalizare;
  • Îndrumarul pentru beneficiarii privați aplicabil în derularea procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestare de servicii, execuție de lucrări finanțate din fondurile externe nerambursabile și rambursabile aferente Mecanismului de Redresare și Reziliență, actualizat în data de 13 ianuarie 2023.

Descarcă documentele 

Pentru mai multe detalii, click aici.

Raluca Prelucă,

fonduri-structurale.ro

Sursa: MIPE

Vizualizări: 3307