Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost aprobată Strategia Națională de Dezvoltare Urbană Integrată pentru Orașe Reziliente, Verzi, Incluzive și Competitive 2022-2035!

Guvernul a aprobat, în ședința de astăzi, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Strategia Națională de Dezvoltare Urbană Integrată pentru Orașe Reziliente, Verzi, Incluzive și Competitive 2022-2035 (Politica Urbană a României).

„Este o reformă asumată în cadrul PNRR, actul normativ adoptat astăzi înseamnă un nou jalon îndeplinit la termen, fiind primul document strategic de la nivel național dedicat dezvoltării urbane”, a declarat Cseke Attila.

Obiectivele prioritare ale Politicii Urbane vizează:

  • sustenabilitatea, crearea de orașe inteligente din punct de vedere climatic, prin dezvoltarea infrastructurii verzi-albastre pentru a atenua și a se adapta la riscurile urbane;
  • intensificarea activității economice, prin oferirea unor condiții de trai prielnice, creșterea ofertei locurilor de muncă și îmbunătățirea accesului la centre de afaceri bine deservite;
  • îmbunătățirea condițiilor de viață, în special prin extinderea accesului la locuințe și servicii publice;
  • îmbunătățirea capacității administrative și a cooperării între jurisdicții și sectoare.

Conform comunicatului oficial, cei doi factori principali care au modelat elaborarea Politicii urbane a României sunt alinierea la principiile, țintele și practicile europene, respectiv combaterea efectelor pandemiei COVID-19 asupra zonelor urbane.

Acest proiect se corelează cu alte inițiative legislative adoptate sau în curs de adoptare, precum Legea Zonelor Metropolitane, Strategia Națională a Locuirii, Legea privind mobilitatea urbană, Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

Descarcă documentele

Sursa: MDLPA

Vizualizări: 437