Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Restaurarea unei biserici din Craiova, posibilă prin POR

Cu fonduri europene atrase prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, au fost realizate lucrări de consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentului istoric, de conservare a elementelor arhitecturale și a picturii murale, dar și pentru refacerea instalațiilor pentru Biserica „Sf. Nicolae” – Ungureni, se arată într-un comunicat al ADR SV Oltenia publicat luni, 1 august 2022.

a fost consolidată structura de rezistență a bisericii, s-a intervenit la nivelul fundațiilor, pereților, zidăriei și tencuielilor, planșeul de pe sol a fost refăcut și izolat termic, au fost reabilitate fațadele, iar pardoseala existentă a fost înlocuită cu o pardoseală nouă, din piatră naturală. Totodată, a fost montată tâmplărie metalică, prevăzută cu geam termofonoizolant, tâmplăria de la nivelul turlei a fost înlocuită cu tâmplărie nouă, din lemn masiv, și a fost realizat un trotuar perimetral din dale de piatră, prevăzut cu rigole.

Lucrările au vizat conservarea și restaurarea picturii interioare și exterioare, precum și conservarea componentelor artistice originale ale obiectivului de patrimoniu cultural: coloane, ancadramente, ornamente, inscripții.

S-a intervenit și pentru refacerea instalațiilor electrice, termice și de climatizare, precum și pentru realizarea de instalații noi de supraveghere și alarmare în caz de efracție.

Au fost realizate și lucrări exterioare, pentru iluminat arhitectural, sistematizarea terenului, amenajarea aleilor, a scărilor și a spațiilor verzi.

Investițiile, finalizate în luna august 2021, au avut o valoare totală de 10,1 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 9,9 milioane de lei. Proiectul a fost derulat în cadrul Axei Prioritare 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Sursa: ADR SV Oltenia

Vizualizări: 199