Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Aviz pozitiv din partea Comisiei Europene pentru PNRR-ul Poloniei! Țara trebuie să respecte angajamentele cu privire la independența justiției

Comisia Europeană a evaluat miercuri, 1 iunie 2022, pozitiv, Planul Național de Redresare și Reziliență  al Poloniei, în valoare de 35.4 miliarde de euro, respectiv 23.9 miliarde euro sub formă de granturi și 11,5 miliarde euro în împrumuturi în cadrul Facilității pentru redresare și reziliență (FRR).

Planul Poloniei include repere legate de aspectele importante ale independenței sistemului judiciar, care sunt de o importanță deosebită pentru îmbunătățirea climatului investițional și pentru a pune în aplicare condițiile pentru o implementare eficientă a planului de redresare și reziliență. Polonia trebuie să demonstreze că aceste etape sunt îndeplinite înainte de a putea fi efectuată orice plată în cadrul RRF.

Evaluarea Comisiei arată că planul Poloniei alocă 42,7% din alocarea sa totală măsurilor care sprijină obiectivele climatice.

Consolidarea rezilienței economice și sociale a Poloniei

Comisia consideră că planul Poloniei include un set extins de reforme și investiții care se consolidează reciproc, care contribuie la abordarea eficientă a tuturor sau a unui subset semnificativ al provocărilor economice și sociale prezentate în recomandările specifice fiecărei țări adresate Poloniei.

Planul Poloniei conține mai multe reforme pentru a îmbunătăți climatul investițional din Polonia. Aceasta include o reformă cuprinzătoare a regimului disciplinar aplicabil judecătorilor polonezi, care ar trebui să consolideze aspecte importante ale independenței sistemului judiciar.

O astfel de reformă va trebui să respecte următoarele angajamente:

  • toate cauzele disciplinare împotriva judecătorilor vor fi judecate de o instanță, diferită de Camera de disciplină actuală, care respectă cerințele dreptului UE în conformitate cu jurisprudența Curții de Justiție și este astfel independentă, imparțială și stabilită prin lege;
  • judecătorii nu pot fi supuși răspunderii disciplinare pentru depunerea unei cereri de pronunțare a unei hotărâri preliminare la Curtea de Justiție, pentru conținutul hotărârilor lor judecătorești sau pentru a verifica dacă o altă instanță este independentă, imparțială și stabilită prin lege;
  • drepturile procedurale ale părților în procedurile disciplinare sunt consolidate;
  • toți judecătorii afectați de hotărârile anterioare ale Camerei de disciplină vor avea dreptul ca aceste hotărâri să fie revizuite fără întârziere de către o instanță care respectă cerințele UE și, prin urmare, este independentă, imparțială și stabilită prin lege.

Pașii următori

Consiliul va avea acum, de regulă, patru săptămâni pentru a adopta propunerea Comisiei.

Comisia va autoriza plățile de fonduri pe baza îndeplinirii satisfăcătoare a etapelor și țintelor prezentate în planul de redresare și reziliență, reflectând progresul în punerea în aplicare a investițiilor și a reformelor.

Unele etape sunt necesare pentru a asigura protecția efectivă a intereselor financiare ale Uniunii și trebuie îndeplinite înainte ca Polonia să își prezinte prima cerere de plată.

Antonia Anton,

fonduri-structurale.ro

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 147