Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri structurale destinate cresterii eficientei serviciilor publice electronice

Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei susţine modernizarea serviciilor publice electronice

În cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Naţionale a Informaticienilor din Administraţia Publică, ANIAP 2008, cu tema “Sisteme Informatice privind managementul informaţiei pentru administraţia publică”, secretarul de stat pentru Tehnologia Informaţiei, Zoltán Somodi, a vorbit despre dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice moderne.

Potrivit lui Zoltán Somodi, „Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei sprijină modernizarea serviciilor oferite de adminstraţiile statului prin posibilitatea accesării fondurilor structurale destinate sectorului IT&C. Fondurile structurale reprezintă o şansă unică pentru dezvoltarea serviciilor publice cu ajutorul echipamentelor de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Rolul acestor tehnologii este de a se constitui în suportul pentru aplicarea şi simplificarea multor proceduri, în scopul asigurării accesului larg şi nediscriminatoriu la serviciile publice. În acelaşi timp, utilizarea fondurilor comunitare de către administraţiile publice, fie că este vorba de primării, prefecturi, instituţii de învăţământ, va conduce la reducerea tarifelor pentru serviciile publice oferite şi a costurilor de operare şi de personal”, a adăugat secretarul de stat.

MCTI susţine informatizarea administraţiei publice şi în acest sens, în luna august a acestui an, a fost deschisă înregistrarea proiectelor pentru Domeniul Major de Intervenţie 2 „Dezvoltarea şi Creşterea Eficienţei Serviciilor Publice Electronice Moderne” care cuprinde patru operaţiuni destinate dezvoltării şi eficientizării serviciilor electronice: operaţiunea 2.1 „Susţinerea implementării de solutii de e-guvernare şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar”, operaţiunea 2.2 „Implementarea de sisteme TIC în scopul creşterii interoperabilităţii sistemelor informatice”, operaţiunea 2.3 „ Susţinerea implementării de aplicaţii de E-Learning”şi operaţiunile 2.4 local şi 2.4 naţional “Susţinerea implementării de soluţii de e-sanatate şi asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar”. Bugetul disponibil pentru aceste patru operaţiuni este de 343,5 milioane lei.

„Autorităţile trebuie să înţeleagă importanţa existenţei acestor fonduri şi oportunitatea unică pe care o au în a-şi rezolva multe din problemele comunităţilor, cu susţinerea Uniunii Europene. Aproape 50% din fondurile structurale destinate sectorului IT&C merg către autorităţile publice, iar cealaltă jumătate se adresează IMM-urilor şi ONG-urilor,” a adăugat Zoltán Somodi.

Sursa: MCTI

Vizualizări: 99