Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Două grădinițe din Drobeta Turnu Severin vor fi reabilitate prin POR

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 19 și Grădinița cu Program Prelungit Nr. 29 vor fi reabilitate cu fonduri europene și, astfel, câteva sute de preșcolari de la cele două instituții de învățământ vor beneficia de condiții mult mai bune de pregătire și studiu. Tot prin POR 2014-2020, a fost reabilitată și Grădinița Nr. 3 din oraș. Valoarea totală a celor trei proiecte este de aproximativ 4,4 milioane de lei, din care 3 milioane de lei este valoarea finanțării nerambursabile.

Investițiile sunt derulate de Primăria municipiului Drobeta-Turnu Severin în cadrul Axei Prioritare 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, Prioritatea de investiții 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor, Operațiunea B – Clădiri publice. 

Proiectul derulat la Grădinița Nr. 3, finalizat, a avut ca scop reabilitarea energetică prin înlocuirea instalațiilor termice și electrice din toate clasele și încăperile anexe, montarea unei tâmplării performante energetic, realizarea de pardoseli noi, refacerea tencuielilor interioare și exterioare, montarea unei rampe necesare pentru accesul persoanelor cu dizabilități și diverse lucrări de reparații. 

Nu mai puțin de 200 de preșcolari sunt beneficiari ai investiției implementate prin POR 2014-2020, cu o valoare de aproximativ 1,1 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de un milion de lei.

La Grădinița cu Program Prelungit Nr. 19, sunt în plină desfășurare lucrările pentru creșterea eficienței energetice a acestei unități de învățământ. Concret, planșeele și pereții exteriori vor fi izolați termic, tâmplăria existentă va fi înlocuită cu tâmplărie din PVC, vor fi înlocuite instalațiile electrice și vor fi folosite corpuri de iluminat economice. De asemenea, vor fi montate o centrală termică pe peleți, panouri fotovoltaice, inclusiv bateriile aferente pentru asigurarea iluminatului artificial, precum și un sistem de panouri solare în vid și un boiler pentru furnizarea apei calde. Proiectul mai prevede lucrări pentru conformarea clădirii la cerințele ISU, repararea trotuarelor de protecție din jurul imobilului și a rampei pentru accesul persoanelor cu dizabilități.

De această investiție vor beneficia cei 180 de preșcolari ai Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 19, cei 40 de copii ai Creșei Nr. 4, cadrele didactice și personalul auxiliar. Valoarea proiectului este de aproximativ 2,2 milioane de lei, cu o finanțare nerambursabilă de 1,2 milioane de lei.

Și la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 29, se lucrează intens pentru reabilitarea termică a clădirii, prin izolarea termică a pereților exteriori și a planșeelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare, refacerea sistemului de încălzire și furnizare a apei calde, modernizarea instalației de iluminat, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice (montarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea iluminatului artificial, dotarea instalației cu corpuri noi de iluminat de tip LED, montarea de pompe de căldură, dar și a unei centrale pe peleți, montarea unui sistem de panouri solare în vid și a unui boiler). Totodată, vor fi reparate trotuarele de protecție din jurul clădirii și rampa necesară accesului persoanelor cu dizabilități, iar imobilul va respecta normele ISU.

Investițiile se ridică la aproximativ un milion de lei, cu o finanțare nerambursabilă de 748 de mii de lei. Beneficiarii proiectului vor fi cei 107 copii care învață la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 29, personalul didactic și auxiliar ale acesteia.

Sursa: Agenția de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia 

Vizualizări: 169