Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Pe 2 februarie s-a finalizat procesul de plată pe schema de ajutor HoReCa. Care este stadiul celorlalte programe gestionate de MAT

În cadrul ședinței de guvern de ieri, 2 februarie 2022, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a făcut precizări referitoare la stadiul schemelor de ajutor de stat lansate în contextul pandemiei de COVID-19, dar și cu privire la alte oportunități de sprijin derulate de minister.

Referitor la schema HoReCa, ministrul Cadariu a anunțat faptul că „astăzi (n.r ieri), 2 februarie, am închis în sfârșit și schema de ajutor HoReCa. În total, s-au achitat aproape 2,2 miliarde de lei; primul miliard în decembrie, reprezentând o prorată de 47%, iar diferența în ultima săptămână, reprezentând 53%. În fond, discutăm de o infuzie de capital în activitatea turistică de peste 400 de milioane de euro în doar două luni”.

În ceea ce privește măsura 1 – microgranturi, ministrul a explicat faptul că „în prima (n.r ediție) au fost 17.000 de beneficiari plătiți; s-au cheltuit doar 35 de milioane de euro și au rămas disponibile 65 de milioane de euro. Acum sunt aproximativ 33.000 de cereri depuse. Ne propunem să lucrăm pe calupuri de câte 5.000 de beneficiari, astfel încât atunci când terminăm analiza și încheiem contractele, să putem face plățile”.

În legătură cu măsura 2 – granturi pentru capital de lucru: „acolo exista la momentul preluării mandatului un deficit de 570 de milioane de lei pentru ultimii 2.885 de beneficiari. S-a asigurat această sumă în bugetul ministerului, iar astăzi (n.r ieri) cu un proiect în primă lectură (disponibil aici) pentru a face o corectură pe titlul bugetar, care să ne permită folosirea baniilor. Totodată, acesta va sta la baza unui act adițional între instituția noastră și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, necesar pentru a închide Măsura 2 în cursul lunii februarie”.

Totodată, acesta a anunțat că ministerul urmărește să deruleze în cursul acestui an cel puțin 10 programe care să vină în sprijinul mediului de afaceri „indiferent că discutăm de agenți economici aflați la început de drum, între 0 și 3 ani sau agenți economici mai vechi, despre granturi sau de scheme care să le asigure garantarea unor credite, ori inclusiv despre un program care să presupună acordarea de credite cu dobândă subvenționată din partea ministerului.”

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MAT

Documente
OUG.pdf
Vizualizări: 425