Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Stadiul pregătirii perioadei 2021-2027: La sfârșitul lunii ianuarie au fost transmise către CE Programele Operaționale Transport și Dezvoltare Durabilă

În cadrul ședinței de Guvern din 27 ianuarie 2022, a fost prezentat stadiul actual al pregătirii perioadei de programare 2021-2027.

Astfel, conform documentului, în perioada octombrie - noiembrie 2021, a fost publicată a doua versiune a programelor naționale (cu excepția Programului Operațional Tranziție Justă și Programului Operațional Dezvoltare Durabilă), a programelor regionale și a Acordului de Parteneriat.

La 14 ianuarie 2022, a doua versiune a Acordului de Parteneriat, rezultată ca urmare a consultării publice, a fost transmisă Comisiei Europene.

Totodată, în cadrul secțiunii privind etape viitoare se regăsesc:

  1. Transmitere la Comisia Europeană până la sfârșitul lunii ianuarie a PO Transport, PO Dezvoltare Durabilă;
  2. Analiza observațiilor formulate de Comisia Europeană, actualizarea Programelor Operaționale și a Acordului de Parteneriat.

Fondul pentru o Tranziție Justă

În vederea finalizării procesului de programare, sunt necesare următoarele demersuri:

  1. Elaborarea unui program distinct pentru Tranziția Justă prin preluarea unor structuri existente pentru menținerea expertizei dobândite si pentru crearea premiselor unei desemnări facile;
  2. Aprobarea de către Guvern a metodologiei de stabilire a alocării pe fiecare județ prin memorandum (sunt avute în vedere două scenarii: a. alocare egală sau b. alocări diferențiate în funcție de amploarea impactului socio-economic estimat. De asemenea, este analizată opțiunea plafonării alocării care ar putea fi direcționată pentru finanțarea Întreprinderilor Mari).

Transferuri

România a decis să folosească oportunitatea de transfer oferită de reglementările europene, pe 2 piloni:

  • Transfer de 20% din pachetul FSE+ către FEDR, pentru a acoperi nevoile din sectoarele educație, ocuparea forței de muncă, sănătate și incluziune socială. Acest transfer este necesar pentru a asigura complementaritatea între serviciile sociale și infrastructura necesară în aceste domenii;
  • Transferul de aproximativ 9% de la regiunile mai puțin dezvoltate la regiunea mai dezvoltată, ținând cont de nevoile mari de investiții la nivelul Regiunii București-Ilfov, declanșate de dinamica economiei, mobilitatea socială și disparitățile interne din cadrul acestei regiuni România a solicitat CE aceste transferuri, furnizând justificări tehnice extinse.

Comisia Europeană a informat autoritățile române că nu poate, în acest stadiu, să exprime o opinie pozitivă cu privire la transferurile propuse. Procentul avansat de acestia este de 10%.

Pașii următori

  • Stadiu la 18 ianuarie 2022
    • Au fost transmise la Comisia Europeană justificări suplimentare pentru susținerea transferului de aproximativ 9% de la regiunile mai puțin dezvoltate la regiunea mai dezvoltată, ca document justificativ la a doua versiune a Acordului de Parteneriat.
  • Stadiu la 25 ianuarie 2022
    • Este in curs de analiza si definitivare justificarea suplimentara a trabnsferului intre fonduri, precum si propunerea de compromis pentru un nou procent.

Potrivit notei, în cazul în care CE nu aprobă transferul de 20% de la FSE+ către FEDR, va fi necesară ajustarea alocării FEDR prevăzută in toate PO, ceea ce determina scaderea anvelopei financiare FEDR.

Nota poate fi consultată aici.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Secretariatul General al Guvernului

Documente
NOTA-6.pdf
Vizualizări: 1307