Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fraudă de aproximativ 850.000 de euro, bani europeni, în România

În urma unei anchete comune conduse de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), un grup de nouă persoane și companii din Italia și România urmează să fie judecat în România pentru acuzații de fraudare a fondurilor agricole UE în valoare de aproape 850.000 de euro destinate producției de tomate, conform unui comunicat publicat de OLAF săptămâna trecută.

OLAF a dezvăluit o serie de practici potențial frauduloase care au inclus depunerea de documente false, înființarea de companii-fantasmă și declarații de teren false pentru obținerea ilegală de fonduri, iar nouă inculpați sunt acum acuzați de schema de fraudă în România – cinci cetățeni italieni și patru persoane juridice române.

Aceștia vor fi judecați sub acuzația de constituire a unei bande criminale cu intenția de a obține ilegal fonduri europene agricole în România.

OLAF și-a început implicarea în 2018, în urma rapoartelor privind potențiala țintire a fondurilor agricole UE în România de către un grup de italieni. După ce investigațiile inițiale au confirmat acest lucru, în 2019 a fost înființată o Echipă Comună de Investigație (JIT) formată din OLAF, DNA din România și Parchetul Enna pentru a urmări problema.

JIT a descoperit o serie de nereguli complexe și sofisticate legate de fraudă. Presupusul grup infracțional a înființat firme-fantasmă cu sediul în România cu unicul scop de a primi subvenții și fără nicio intenție de a cultiva tomate.

Se pare că, folosind documente falsificate, cum ar fi contracte de închiriere și facturi false, au reușit să obțină 850.000 de euro, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul subvențiilor agricole din UE alocate României pentru producția de tomate în 2017.

De îndată ce a fost plătită subvenția, banii par să fi fost transferați în conturi bancare din Italia, de unde au fost retrași rapid și folosiți pentru finanțarea altor activități criminale. De asemenea, a mai reieșit că același grup ar fi putut folosi tactici similare înainte în România.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: OLAF

Vizualizări: 654