Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Raport al Curții de Conturi Europene: Există deficiențe la nivelul planificării și al selecției proiectelor în ceea ce privește eficiența energetică în întreprinderi

Într-un raport special publicat la începutul săptămânii, Curtea de Conturi Europeană face apel să se clarifice contribuțiile pe care fondurile UE le aduc la eficiența energetică în întreprinderi. Auditorii concluzionează că finanțarea din partea UE este în continuare insuficient corelată cu nevoile întreprinderilor.

În plus, rezultatele preconizate ale acestei finanțări – deși cadrul de monitorizare existent face imposibilă identificarea lor – vor furniza, cel mai probabil, doar o contribuție modestă la obiectivele UE în materie de eficiență energetică. Printre altele, auditorii au identificat dovezi care sugerează că o serie de proiecte ar fi putut fi implementate și fără sprijin public.

Eficiența energetică este o componentă importantă a ambiției UE de a deveni neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în 2050. Sunt însă necesare în continuare eforturi semnificative, iar întreprinderile joacă aici un rol important.

În consecință, pe lângă măsurile luate de statele membre, UE a consacrat sume importante de finanțare pentru a sprijini îmbunătățirea eficienței energetice în întreprinderi în perioada 2014-2020.

Auditorii observă că nivelul planificat al sprijinului acordat în cadrul politicii de coeziune a UE a scăzut în ultimii ani, de la un pachet financiar global stabilit, în 2016, la 3,2 miliarde de euro până la 2,4 miliarde de euro în 2020. În plus, majoritatea cheltuielilor s-au concentrat în doar câteva state membre. O proporție de aproximativ două treimi din cheltuielile alocate pentru eficiența energetică în întreprinderi corespunde doar unui număr de cinci state membre (Republica Cehă, Polonia, Germania, Italia și Bulgaria), se mai arată în studiu.

Conform studiului, contribuția globală a finanțării din partea UE este greu de determinat. Auditorii observă că o evaluare a performanței la nivelul UE nu este posibilă: chiar dacă autoritățile naționale dispun de indicatori, aceștia diferă de la un stat membru la altul și, uneori, chiar de la un program la altul în cadrul aceluiași stat membru.

Descarcă raportul

Sursa: Curtea de Conturi Europeană

Vizualizări: 239