Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Clusterele de inovare socială și ecologică, o mișcare socială în creștere în Uniunea Europeană

Grupul de Experți în Economie Socială și Întreprinderi Sociale (GECES) a creat un subgrup cu tema „Rolul clusterelor și al formelor similare de cooperare în afaceri în stimularea dezvoltării economiei sociale”, cu scopul de a căuta și explora perspective asupra clusterelor de economie socială și rolul acestora în promovarea inovării în Uniunea Europeană.

Analiza are în vedere următoarele obiective:

  • obținerea unei caracterizări socio-economice a conceptului CSEI (Clustere de inovare socială și ecologică);
  • identificarea și analizarea principalelor aspecte inovatoare pe care CSEI le aduce tranzițiilor sociale și ecologice;
  • identificarea și analizarea caracteristicilor, componentelor și/sau determinanților clusterelor care facilitează diseminarea și transferul inovației în alte contexte.

Clusterizarea” economiei sociale este o mișcare socială recentă și în creștere în Uniunea Europeană, conform studiului, iar la acest moment există 30 de programe naționale de clustere în 20 de țări.

Clusterele de inovare socială și ecologică (CSEI) grupează în principal entități de economie socială cu întreprinderi principale, organizații ale societății civile, autorități publice, instituții de educație și cercetare care cooperează într-o anumită locație pentru a îmbunătăți prosperitatea și regenerarea economică, ecologică și societală locale prin facilitarea cooperării; punerea în comun a resurselor și creșterea capacității de inovare.

De asemenea, aproape toate clusterele îndeplinesc abordarea parteneriatului multiplu - ei adună în componența lor cel puțin 2-3 tipuri de actori. Aproape jumătate din eșantion reunește 3 până la 6 tipuri, care exprimă forme mai largi și mai complexe de cooperare între entitățile economiei sociale, întreprinderile tradiționale cu profit și alți actori susținători, cum ar fi autoritățile publice, centrele de educație și cercetare. Multe CSEI au caracteristica specifică de a include organizații ale societății civile, deși mai ales într-o manieră informală.

Raportul prezintă și 19 studii de caz despre modul în care CSEI are misiuni sociale sau ecologice specifice, dezvoltă servicii care abordează un impact social și ecologic local, acționează ca vehicul de regenerare și stimulează activitatea de afaceri a membrilor economiei sociale, printre care:

  • Kaleidoscoop (Strasbourg, Franța) - accelerator al inovației sociale și de mediu, reunește actori din ocuparea forței de muncă, dezvoltarea economică și economia socială și solidară care, împreună, vor dezvolta noi servicii și noi activități pentru teritoriu și locuitorii acestuia;
  • Silicon Vilstal (Vilstal, Germania) - promovarea inovației sociale în zonele rurale, crearea de rețele de oameni și identificarea oportunităților digitale;
  • Cooperative cluster (Bulgaria) – clusterul oferă activități de networking între membrii săi, relevante pentru inovare, dezvoltarea de noi produse, marketing, producție și tehnologii (prin acces la servicii tehnologice și servicii de consultanță directă, precum și sprijin pentru transferul de tehnologie);
  • Torino Social Impact - alianță între întreprinderi sociale, companii, instituții publice și private pentru a testa o strategie de dezvoltare a antreprenoriatului și investiții de impact în zona metropolitană Torino, inclusiv Primăria Torino. Torino Social Impact își propune să construiască un ecosistem în care companiile să găsească cele mai bune condiții pentru a experimenta modele de afaceri și soluții de inovare durabilă. Explorarea de noi forme de competitivitate, atragerea de investiții cu impact social și experimentarea unor noi forme de bunăstare locală transformatoare.

fonduri-structurale.ro este partenerul Primăriei Torino într-un proiect complementar prin care vom crea împreună patru Centre de Competențe pentru Inovare Socială în Italia, Grecia, Slovenia, România, beneficiind de experiența acestui oraș în domeniul inovării sociale.

Mai multe detalii despre SEED sunt disponibile aici.

Descarcă raportul „Clusters of social and ecological innovation in the European Union, perspectives and experiences” complet

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 233