Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri Regio pentru crearea unui nou incubator de afaceri, pentru industriile creative din Sfântu Gheorghe și din județul Covasna

În urmă cu nouă ani a fost semnat un contract de finanțare prin Programul Operațional Regional 2007-2013, în valoare totală de peste 5 milioane euro, prin care în locul fostului IAS din Sfântu Gheorghe a fost construit un parc industrial și un incubator de afaceri modern. Între timp, investiția inițială în locația respectivă s-a majorat, acum suprafața destinată dezvoltării de noi business-uri fiind de peste 34 hectare.

După șapte ani de la finalizarea acestei investiții coordonate de municipalitatea din Sfântu Gheorghe, un nou proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional, de data aceasta prin REGIO 2014-2020, va duce la crearea unui nou incubator de afaceri, pentru industriile creative din acest oraș și din județul Covasna. În noua locație, situată în zona centrală a municipiului, vor fi găzduite cel puțin 16 noi firme, timp de maxim 3, până când devin viabile și pot să-și continue activitatea în spații proprii. Acest lucru va deveni realitate până la sfârșitul anului 2023, ca urmare a semnării contractului de finanțare pentru investiția ”Construire clădire cu funcție de servicii de incubator de afaceri în Municipiul Sfântu Gheorghe”, în valoare totală de aproape 5,5 milioane euro.

Structura bugetului și finanțare:

Din valoarea totală a proiectului de 26.836.089,88 lei, finanțarea nerambursabilă solicitată este de 13.235.664,37 lei (aproximativ 2,7 milioane euro), la care se adaugă valoarea cheltuielilor eligibile și neeligibile suportate de beneficiar. Astfel, cofinanțarea asigurată de Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Sfântu Gheorghe este de peste 50% din valoarea totală a investiției. Fondurile nerambursabile alocate provin din bugetul Regiunii Centru alocat prin Prioritatea de investiții 2.1B a Programului Operațional Regional 2014-2020, pentru care au fost alocate fonduri nerambursabile de peste 77 milioane lei și au fost până în prezent contractate, inclusiv cu acesta, 12 proiecte a căror valoare totală depășește 110 milioane lei.

Ce se va realiza din fondurile proiectului?

Proiectul vizează realizarea unei investiții prin crearea unei unități noi, respectiv construirea și dotarea unei clădiri cu funcție de incubator de afaceri pe un teren din cartierul Oltului, în zona centrală a municipiului Sfântu Gheorghe accesibil de pe strada Bánki Dónáth. Suprafața totală a terenului este de peste 3.000 mp, unde va fi construită o nouă clădire P+2 etaje a cărei suprafață desfășurată este de aproape 1600mp.

Incubatorul de afaceri sectorial va oferi gama de servicii necesare societăților care activează în acest sector, având ca obiect de activitate advertising/publicitate, arhitectură, arte și antichități, meșteșuguri tradiționale, design, modă, film, video și fotografie, software, jocuri și publishing clasic și electronic, muzică, arte vizuale și performing arts, precum și televiziune și radio.

Firmelor incubate le va fi perceput un tarif alocat per post de lucru, tarif în contul căruia ele vor primi servicii suport din partea societății de administrare a incubatorului. Pe lângă spațiul de incubare, rezidenții vor putea utiliza, contra-cost sala de conferințe pentru evenimente proprii, sala de ședințe pe baza de programare, sala de relaxare și networking, precum și spațiul de coworking. Sala conferințe va avea o capacitate de 70 de persoane, și va fi complet dotată cu mobilier și aparatura electronica necesară, inclusiv boxe pentru traducători, iar sala de ședințe va putea găzdui întâlniri restrânse, cu maxim 15 persoane. În incintă vor mai exista birouri administrative, o sală de mese – living, spații cu echipamente pentru teleconferințe, dar și spații tehnice.

Când se va finaliza proiectul și ce servicii vor fi oferite?

Se dorește atragerea a maxim 22 firme în incubatorul sectorial pentru industrii creative și menținerea unui număr de 16 firme la 3 ani de la finalizarea investiției realizate prin ajutor de stat. Totodată, se estimează că firmele incubate vor crea un număr de minim 60 locuri de muncă. Construcția clădirilor va fi gata până în 30 decembrie 2023 și aici vor fi oferite toate serviciile suport necesare pentru dezvoltarea mediului antreprenorial din municipiul Sfântu Gheorghe.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 225