Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

România, implicată în noile proiecte PESCO, dedicate domeniului apărării

Consiliul a adoptat marți, 16 noiembrie 2021, o decizie de actualizare a listei de proiecte care urmează să fie realizate în cadrul cooperării structurate permanente a UE (PESCO).

Prin urmare, 14 proiecte noi vor fi adăugate la lista celor 46 de proiecte existente care au fost dezvoltate în cadrul PESCO începând din decembrie 2017.

Noile proiecte reprezintă încă un pas înainte în direcția obiectivului de a investi și de a dezvolta împreună în domeniul apărării, cu precădere în domeniul aeronautic și în cel spațial. De exemplu, Strategic Air Transport for Outsized Cargo (SATOC) acoperă un deficit critic prin dezvoltarea unei soluții europene pentru transportul de mărfuri supradimensionate și grele, folosind o abordare treptată. Medium size Semi-Autonomous Surface Vehicle (M-SASV) va dezvolta un vehicul cu multiple module de misiune și va oferi o mai mare flexibilitate operațională și o mai mare protecție a echipajului, putând fi utilizat pentru operațiunile pe litoral, precum și pentru grupurile operative navale. Next Generation Small RPAS (NGSR) va dezvolta următoarea generație de drone tactice menite să fie utilizate de unitățile militare în domeniile maritim și aerian, precum și pentru dubla utilizare (civilă-apărare), și anume de organizațiile de aplicare a legii sau de agențiile de intervenție în caz de dezastre/de urgență. Defence of Space Assets (DoSA) va spori eficiența operațională a UE în domeniul spațial prin utilizarea optimă a activelor spațiale actuale și viitoare prin funcții spațiale transversale de acces, de apărare pasivă și de eficiență operațională prin formare.

Lista noilor proiecte mai cuprinde: Essential Elements of European Escort (4E) pentru zona maritimă, Future Medium-size Tactical Cargo (FMTC), Rotorcraft Docking Station for Drones, Small Scalable Weapons (SSW), și Air Power pentru sistemele aeriene. Main Battle Tank Simulation and Testing Centre (MBT-SIMTEC) și EU Military Partnership (EU MilPart) sunt incluse în domeniul sistemelor terestre, iar Common Hub for Governmental Imagery (CoHGI) face parte din domeniul spațial. În cele din urmă, Automated Modelling, Identification and Damage Assessment of Urban Terrain (AMIDA-UT) și Cyber Ranges Federations (CRF) sunt incluse în sistemele de apărare cibernetică și C4ISR (comandă, control, comunicații, calculatoare).

De asemenea, Consiliul a adoptat două recomandări care stabilesc obiective mai precise pentru cea de a doua fază inițială a PESCO 2021-2025 și privind progresele înregistrate de membrii proiectului în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor lor.

Context și etapele următoare

Cooperarea structurată permanentă sau PESCO este una dintre pietrele de temelie ale politicii de apărare a UE. A fost instituită în 2017, pentru a le permite statelor membre ale UE să coopereze mai strâns în domeniul securității și al apărării. Acest cadru permanent de cooperare în domeniul apărării le permite acelor state membre care doresc și sunt capabile să facă acest lucru să dezvolte în comun capabilități de apărare, să investească în proiecte comune și să îmbunătățească contribuția și disponibilitatea operațională a forțelor lor armate.

Până în prezent, 25 de state membre ale UE și-au asumat angajamentele mai stricte care stau la baza PESCO. Prin decizia de astăzi, numărul proiectelor de colaborare a crescut la 60, acoperind diverse domenii, cum ar fi: centrele de formare, sistemele de formațiuni terestre, sistemele maritime și aeriene, cibernetică și facilitarea serviciilor multiple comune sau spațiu.

Cele 25 de state membre care participă la PESCO sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos, Ungaria.

Descarcă lista proiectelor

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 144