Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR Nord-Vest 2021-2027: Două apeluri de preselecție a proiectelor destinate investițiilor în sisteme de termoficare centralizate și digitalizarea administrațiilor publice locale din mediul rural

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a lansat miercuri, 29 septembrie 2021, două Apeluri de preselecție dedicate propunerilor de proiecte pentru:

  1. Investiții în Sisteme de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) realizate utilizând cogenerarea de înaltă eficiență din biomasă în mediul rural.

Scopul apelului este de a constitui un portofoliu de propuneri de proiecte pilot care urmează să fie dezvoltate și depuse în cadrul apelurilor de proiecte în perioada de programare 2021-2027, care vor viza sprijinirea investițiilor în sisteme de cogenerare de înaltă eficiență folosind combustibili pe bază de biomasă din mediul rural al Regiunii Nord-Vest.

Solicitanți eligibili: Unitățile Administrativ-Teritoriale din mediu rural al Regiunii de Dezvoltare Nord- Vest, pe teritoriul cărora nu există rețea de alimentare cu gaze naturale sau nici un alt fel de sistem de generare a energiei termice.

Activități eligibile: În cadrul prezentului apel de preselecție, ADR Nord-Vest propune selectarea a 6 comune pilot care propun investiții în sisteme de termoficare centralizate realizate utilizând cogenerarea de înaltă eficiență din biomasă. Vor fi eligibile comune care propun realizarea unor Sisteme de Alimentare Centralizată cu Energie Termică (SACET) utilizând centrale de cogenerare de înaltă eficiență care utilizează combustibili pe bază de biomasă și care au o putere termică nominală sub 20 MW și cu o capacitate instalată de maximum 8 MWe.

Următoarele activităţi prevăzute în proiect sunt eligibile:

  • Construcția rețelelor de cogenerare de înaltă eficiență care utilizează combustibili pe bază de biomasă;
  • Achiziţionarea de instalaţii și echipamente pentru construcția centralelor de cogenerare de înaltă eficiență care utilizează combustibili pe bază de biomasă;
  • Alte instalaţii/echipamente absolut necesare în vederea implementării sistemelor de cogenerare de înaltă eficiență pe biomasă.

Instalațiile de manevrare și prelucrare a biomasei, precum și producerea biogazului nu sunt eligibile.

Descarcă ghidul

  1. Digitalizarea administrațiilor publice locale din mediul rural – DigiRural

Scopul apelului este de a constitui un portofoliu de proiecte de digitalizarea administrațiilor publice locale din mediul rural al Regiunii Nord-Vest și de a le sprijini pentru a fi implementate cu succes în perioada de programare 2021-2027.

Solicitanți eligibili: Unitățile Administrativ-Teritoriale3 din mediu rural al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest

Activități eligibile: Propunerile de proiecte pot conţine investiții în software, platforme digitale pentru implementarea conceptului de e-guvernare pentru cetățeni, digitalizarea serviciilor publice locale, precum și asigurarea securității cibernetice, a interoperabilității pentru serviciile publice, care au un impact real asupra comunității, și sunt adaptate nevoilor locale:

  • Platforme de servicii publice digitale, sisteme pentru înregistrare și emitere documente, centre de date și monitorizare în timp real a stării uat-ului corelate cu datele geospațiale, plata online a taxelor și impozitelor, sisteme de programări online, open data, aplicații de tipul funcționar public virtual, puncte de contact ale primăriilor în teritoriu, puncte de plată a taxelor și impozitelor, etc.
  • Proiect de tip gis, emiterea certificatului de urbanism în format digital, gestionarea contractelor încheiate între instituţiile publice şi persoanele fizice sau juridice, emiterea autorizațiilor online, hărți virtuale;
  • Securitate - sisteme de monitorizare și siguranță a spațiului public, sisteme inteligente de gestiune a rețelelor edilitare (ex: încălzire, iluminare, prevenirea incendiilor), centre pentru monitorizarea situației orașului în timp real, etc.
  • Platforme de comunicare cu cetățenii și formare de inițiative comunitare, centre de inovare și imaginație civică, platforme pentru implicare civică și voluntariat, raportare de probleme, dezvoltarea de aplicații și platforme pentru optimizarea interacțiunii cetățenilor cu localitatea, inclusiv pentru facilitatea accesului comunităților din zonele adiacente, etc.
  • Școala inteligentă - dotarea școlilor locale cu echipamente: tablete, proiectoare, calculatoare, interconectarea claselor de biblioteci, experiențe de învățare interactive, softuri, table inteligente și implementarea unor soluții informatice, catalog electronic, platformă care asigură interacțiunea dintre profesorii, elevii și părinții, etc.
  • Transport școlar inteligent - digitalizarea transportului școlar; - Educație digitală - trecerea înspre o educație digitală: materiale didactice digitale, îmbunătățirea curriculei și adaptarea la stilul individual de învățare, relația părinte-profesor, inovarea în predare, etc. - Soluții digitale de screening și monitorizare pentru persoane din grupuri vulnerabile, etc. - Grija pentru populația vârstnică - sisteme de alarmă pentru cazuri de urgență, etc.

Restul activităților eligibile pot fi consultate în ghidul solicitantului.

Descarcă ghidul

Propunerile de proiecte pot fi depuse în perioada în perioada 01.10.2021 – 31.10.2021.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: ADR NV

Vizualizări: 399