Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: Peste 2,3 milioane de euro pentru creșterea calității vieții cetățenilor din Săliște-Sibiu

Prin proiectul Crearea infrastructurii recreative și edilitare aferente în orașul Săliște în acest oraș din zona Mărginimii Sibiului se atrag fonduri europene nerambursabile în vederea finanțării unor obiective ce se regăsesc menționate în cadrul Strategiei Locale de Dezvoltare, unde sunt prevăzute investiții în sistemul educațional, în infrastructura cultural-recreativă și pentru îmbunătățirea spațiilor publice urbane, a anunțat Agenția de Dezvoltare Regională Centru vineri, 20 august 2021.

Obiectivul general al proiectului constă în îmbunătățirea calității vieții populației din oraș, în special a populației dezavantajate, printr-un proiect integrat care să satisfacă nevoile recreative și de spații verzi ale locuitorilor. Contractul de finanțare pentru această nouă inițiativă locală are o valoare totală de peste 11,3 milioane lei, din care 10.955.898,46 lei sunt fonduri europene nerambursabile alocate în cadrul Axei Prioritare 13 a Programului REGIO 2014-2020.

Cererea de finanțare are ca obiective crearea infrastructurii recreative pentru populația din orașul Săliște și din localitățile aparținătoare, extinderea infrastructurii tehnico-edilitare care să deservească centrul recreativ, iar, pe viitor, un cartier al tineretului, precum și crearea de spații recreative, de practicare a sportului și de joacă pentru populația orașului Săliște și a satelor aparținătoare.

Bugetul total al proiectului este de 11.329.889,56 lei, din care 10.955.898,46 lei (peste 2,35 milioane euro) sunt sume nerambursabile alocate prin program, diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile. Investițiile vor fi susținute prin Axa Prioritară 13, respectiv Prioritatea de Investiții 13.1 ce vizează îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România, din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii. Se răspunde astfel obiectivului privind oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale. Lucrările se vor finaliza până în data de 31.12.2023.

Proiectul de la Săliște este structurat pe două componente, din care prima se referă la centrul recreativ, având printre funcțiuni, teatru, sala dans, ateliere, cinema, etc, centrala termică și depozit, branșare utilități.

Aici se va asigura realizarea încăperilor necesare, cu suprafețele și finisajele conform normativelor europene și a exigențelor de calitate prevăzute de legislația în vigoare. Adaptarea clădirii la exigențele prevăzute de legislație pentru asigurarea accesului facil și al circulației pe verticală a persoanelor cu dizabilități fizice.

Clădirea centrului recreativ propusă este o clădire cu regim de înălțime P+E, va avea o suprafață desfășurată de 1.349 mp, la care se adaugă clădirea centralei termice, cu o suprafață desfășurată de 48,87mp. Prin proiect au fost prevăzute echipamente și dotări specifice, necesare desfășurării activităților centrului.

La această componentă se adaugă cea de-a doua, care se referă la suprafața de acces la zonele amenajate: Aici se vor amenajează trotuare și spații verzi pe toată lungimea de legătură între zonele amenajate. Trotuarele vor fi încadrate cu bordură mică spre proprietăți sau spații verzi, borduri îngropate cu garda de minim 10 cm spre carosabil. Se va amenaja un parc cu elementele specifice: pavaj, pietriș compactat, echipamente de joacă specifice unor anumite grupe de vârstă, spații verzi amenajate, mobilier urban precum și zone destinate practicării sporturilor.

În noile spații publice se vor înființa rețele de iluminat și prevăzute cu sisteme de protecție și se vor dota spațiile recreative cu echipamente de fitness-park și parkour, dar și cu mobilier urban specific.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 91