Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

ADR Nord-Vest: Inițiative de implementare și promovare a mijloacelor de transport ecologice

Joi, 24 iunie 2021, Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest este a anunțat o serie de inițiative implementate la nivelul regiunii pentru creșterea utilizării mijloacelor de transport în comun, achiziționarea unor vehicule electrice și descurajarea utilizării autovehiculelor personale.

Inițiativele au fost realizate pentru îndeplinirea obiectivelor următoare:

  • de reducere a poluării chimice şi fonice din interiorul orașelor;
  • de a decongestiona traficul rutier din oraș;
  • de a încuraja potențialii călători spre a utiliza mijloacele de transport public;
  • de a reduce accidentele rutiere.

ADR Nord Vest a început un un parteneriat cu alte 4 organizații din Grecia, Portugalia, Germania și Croația, în cadrul proiectului EMOBICITY  – „Creșterea eficienței energetice prin promovarea mobilității electrice în orașe (Increase of energy efficiency by Electric MOBIlity in the CITY)”, finanțat prin Programul de Cooperare Teritorială, Interreg Europe 2014-2020.

Bugetul total este în valoare de 1.071.804 euro, din care bugetul ADR Nord-Vest este de 162.374 euro.

Conform comunicatului, în calitate de partener, ADR Nord-Vest urmează să asigure implementarea următoarelor activități prevăzute prin acest proiect:

  • organizarea întâlnirilor semestriale ale Comitetului Regional de Reprezentanți;
  • elaborarea unor articole de presă privind evenimentele desfășurate în cadrul proiectului;
  • activitățile pentru elaborarea planului regional de acțiune, etc.

Comitetul Regional de Reprezentanți (CRR) a fost constituit din actori reprezentativi pentru regiune, specializați în domeniul mobilității electrice: Autorități Publice Locale, asociații , universități, companii de transport public din municipiile reședință de județ și producătorul regional de autobuze electrice.

În contextul concentrării resurselor financiare nerambursabile către primele două obiective de politică: o Europă mai inteligentă şi o Europă mai verde, în proporție 65% – 85% pentru perioada 2021-2027, autoritățile publice locale din regiunea de dezvoltare Nord-Vest și-au exprimat interesul de a achiziționa mijloace de transport în comun nepoluante şi de a adopta politici menite să descurajeze utilizarea autovehiculelor personale pentru deplasările din interiorul localității.

În luna mai, a fost prezentat primul autobuz electric „Made in Romania” cu ocazia unor evenimente specifice desfășurate în municipiile Cluj-Napoca şi Baia Mare. Un prototip a fost inclus în prezent într-un program de testare de către compania de transport din Municipiul Oradea.

Autobuzul electric a fost fabricat la Baia Mare de către compania autohtonă ATP Group şi dispune de 83 locuri, cu soluții opționale de compartimentare până la 90 de locuri, din care 26 de locuri pe scaune. Autonomia din prezent este de 200 de kilometri, cu posibilitate de a fi extinsă până la 360 de kilometri. Denumit de către producător UpCity, autobuzul are trei uși şi podea joasă, conform normelor europene, pentru a permite accesul vârstnicilor şi a persoanelor cu dizabilități.

Până în prezent, municipalitatea din Cluj-Napoca a achiziționat prin proiecte finanțate din fonduri europene: 40 de autobuze electrice, 24 de tramvaie şi 50 de troleibuze. Concomitent cu achiziția mijloacelor de transport public nepoluante, municipalitatea a creat aproximativ 4 km de benzi dedicate transportului public în comun, în centrul oraşului, cu scopul de a reduce timpul de călătorie al pasagerilor şi de a încuraja utilizarea acestuia în detrimentul autovehiculelor personale.

De asemenea, municipalitatea din Cluj-Napoca în parteneriat cu Compania de Transport Public a adoptat programul „Vinerea verde – Stop! Azi maşina stă pe loc”. Acest program prevede gratuitatea  transportului public pe orice linie din oraş, în fiecare zi de vineri, atât pentru locuitorii municipiului, cât şi pentru turişti.

Sursa: ADR Nord-Vest

Vizualizări: 133