Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondul de coeziune și FEDR, adoptate de Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European

Eurodeputatul Dan Motreanu a anunțat faptul că în cadrul reuniunii Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) de marți, 15 iunie 2021, a fost votat acordul dintre Parlamentul European și Consiliu privind instituirea Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) și a Fondului de coeziune (FC), pentru perioada 2021-2027.

Conform acestuia, FEDR va beneficia de un buget de 200 de miliarde de euro și va acorda sprijin adaptat pentru anumite regiuni, precum și o atenție sporită orașelor și dezvoltării urbane durabile. Acest instrument se va concentra în special pe creșterea competitivității economice și crearea de locuri de muncă în întreprinderile mici și mijlocii. În plus, finanțat prin FEDR, Programul Interreg va investi peste 8 miliarde EUR în proiecte transfrontaliere pentru a ajuta regiunile de frontieră să își dezvolte întregul potențial economic.

Fondul de coeziune va dispune de un buget de 42,5 miliarde euro și va fi dedicat statelor membre al căror venit național brut (VNB) pe cap de locuitor este sub 90% din media UE, printre care și România, a explicat eurodeputatul. Instrumentul va finanța dezvoltarea rețelelor transeuropene de transport, în special proiectele prioritare de interes european, precum si proiectele de infrastructură din cadrul Facilității „Conectarea Europei" (Connecting Europe). FC va sprijini, de asemenea, proiecte legate de energie și de transport, atât timp cât acestea aduc beneficii mediului înconjurător în ceea ce privește eficienţa energetică, utilizarea surselor de energie regenerabilă, dezvoltarea transportului feroviar, susținerea intermodalităţii, consolidarea transportului public, conform eurodeputatului Motreau.

Potrivit anunțui, României îi sunt alocate din fondurile structurale si de coeziune 31 de miliarde de euro. Proiectele finanțate din aceste fonduri vor cuprinde de la infrastructură de transport, spitale și asistență medicală, energie curată, gestionarea apei, dezvoltare urbană durabilă, cercetare, inovare și digitalizare, până la regimuri privind ocuparea forței de muncă, incluziune socială, educație și formare.

În total, pentru perioada 2021-2027, România va beneficia de fonduri europene în valoare de 80 de miliarde de euro, respectiv: Fonduri structurale și de coeziune - 31 miliarde, Mecanismul de redresare și reziliență - 30 miliarde și Politica Agricolă Comună - 20 miliarde, a transmis acesta.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 280