Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Un nou parteneriat între Comisia Europeană și Breakthrough Energy Catalyst cu scopul stimulării investițiilor în tehnologii climatice critice

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Bill Gates au anunțat ieri, 2 iunie 2021, un parteneriat de pionierat între Comisia Europeană și Breakthrough Energy Catalyst, realizat cu scopul stimulării investițiilor în tehnologii climatice critice care vor permite dezvoltarea economiei zero-nete.

Noul parteneriat a fost prezentat în cadrul celei de-a șasea reuniuni a Misiunii Ministeriale pentru Inovare și propune investiții de până la 820 de milioane de euro (1 miliard de dolari) în perioada 2022-2026 pentru a construi proiecte demonstrative comerciale la scară largă pentru tehnologii curate – reducerea costurilor acestora, accelerarea implementării acestora și furnizarea unor reduceri semnificative ale emisiilor de CO2, în conformitate cu Acordul de la Paris. 

Prin parteneriat se dorește realizarea de investiții într-un portofoliu de proiecte cu impact ridicat pentru UE, în etapă inițială în 4 sectoare cu un potențial ridicat de contribuție în realizarea ambițiilor economice și climatice ale Pactului verde european:

  1. Hidrogen verde;
  2. Combustibili sustenabili pentru aviație;
  3. Captare directă a aerului;
  4. Depozitarea energie pe termen lung.

Sprijinul va lua forma instrumentelor financiare și a granturilor.

Parteneriatul dintre Comisia Europeană și Breakthrough Energy Catalyst va viza tehnologii cu un potențial recunoscut de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar care sunt în prezent prea costisitoare pentru a fi utilizate la scară largă și pentru a concura cu tehnologiile actuale bazate pe combustibili fosili.

Sprijinul va lua forma instrumentelor financiare și a granturilor, finanțarea fiind prevăzută pentru Programul Orizont Europa și Fondul pentru inovare în cadrul InvestEU. Programul Breakthrough Energy Catalyst va mobiliza capital privat pentru finanțarea proiectelor selectate. Parteneriatul va fi deschis, de asemenea, investițiilor naționale ale statelor membre UE prin InvestEU sau la nivel de proiect.

Un apel pentru exprimarea interesului potențialilor parteneri de implementare al InvestEU este deschis până la 30 iunie 2021. Comisia organizează o sesiune de informare publică înainte de acest termen pentru a prezenta oportunitățile parteneriatului Catalyst.

Comisia Europeană și Breakthrough Energy au comunicat că vor dezvolta configurarea programului pe parcursul lunilor următoare, ținând cont și de următoarea conferință COP-26 de la Glasgow, care se va derula  în luna noiembrie, cu scopul finanțării proiectelor cu impact ridicat asupra reducerii costurilor tehnologiilor climatice, care construiesc industrii cu emisii scăzute de dioxid de carbon și creează locuri de muncă bine plătite.

Sursa: Comisia Europeană

Vizualizări: 77