Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Pachetul de coeziune în valoare de 330 de miliarde euro pentru perioada 2021-2027, adoptat de Consiliul UE!

Consiliul UE a dat undă verde finală adoptării pachetului de coeziune pentru perioada financiară 2021-2027, conform unui comunicat oficial transmis la finalul săptămânii trecute.

Pachetul constă într-un set de regulamente care reglementează fondurile structurale și de investiții, în valoare de peste 330 de miliarde euro (la prețurile din 2018) sau aproape o treime din bugetul pe termen lung al UE. Fondurile vor finanța proiecte regionale și locale menite să reducă disparitățile economice și sociale dintre statele membre și dintre regiuni, stimulând în același timp o redresare durabilă în urma pandemiei prin investiții în priorități verzi și digitale.

Pachetul de coeziune pentru perioada 2021-2027 urmează politica încetățenită de coeziune bazată pe investiții multianuale, majoritatea resurselor fiind alocate țărilor și regiunilor mai puțin dezvoltate, pentru a promova coeziunea socială, economică și teritorială în întreaga UE, se arată în comunicatul oficial.

Cu toate acestea, el simplifică normele și reflectă noile priorități ale UE de consolidare a inovării și a digitalizării, de tranziție către o economie cu zero emisii nete de dioxid de carbon, de îmbunătățire în continuare a conectivității cu rețelele de transport și digitale strategice și de axare pe incluziunea socială.

În ansamblu, aproximativ 30% din fondurile structurale vor contribui la decarbonizarea economiei, fiecare tip de activitate de investiții având un coeficient climatic specific. De asemenea, proiectele ar trebui să respecte principiul de „a nu aduce prejudicii semnificative”, în conformitate cu obiectivele de mediu ale UE.

Pachetul constă într-un act legislativ global care stabilește normele pentru opt fonduri gestionate în comun de statele membre și de Comisie – Regulamentul privind dispozițiile comune – și alte câteva regulamente care definesc obiectivele specifice și domeniul de aplicare al fiecărui fond.

Principalele fonduri ale politicii de coeziune sunt:

  • Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) – 200 de miliarde EUR pentru finanțarea regională, cu sprijin adaptat pentru anumite regiuni și zone și o atenție sporită acordată orașelor și dezvoltării urbane durabile; sprijină competitivitatea și crearea de locuri de muncă în întreprinderile mici și mijlocii. Finanțat prin FEDR, programul Interreg va investi peste 8 miliarde EUR în proiecte transfrontaliere pentru a ajuta regiunile de frontieră să își dezvolte întregul potențial economic
  • Fondul de coeziune – 42,5 miliarde EUR pentru statele membre al căror VNB pe cap de locuitor este sub 90% din media UE; sprijină rețelele transeuropene de transport, precum și proiectele din domeniul energiei și al transporturilor care aduc beneficii mediului
  • Fondul social european Plus (FSE+) – 88 de miliarde EUR pentru sprijinirea creării de locuri de muncă, a educației și formării, precum și a incluziunii sociale

Etapele următoare

Pozițiile în primă lectură ale Consiliului adoptate cu privire la regulamente necesită încă un vot formal de confirmare în plenul Parlamentului European (preconizat să aibă loc până la sfârșitul lunii iunie) înainte ca acestea să fie publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulamentele vor intra în vigoare în ziua următoare publicării lor.

Sursa: Consiliul UE

Vizualizări: 296