Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: Fonduri europene pentru modernizarea Casei de Cultură și realizarea unui nou loc de joacă în Luduș

Agenția de Dezvoltare Regională Centru a anunțat semnarea a unui contract cu finanțare nerambursabilă prin care s-a dat undă verde demarării activităților de modernizare a Casei de Cultură și realizarea unui nou loc de joacă în Luduș. Fondurile solicitate de Primăria orașului, beneficiarul proiectului, sunt alocate din Programul Operațional Regional 2014-2020, prin prioritatea ce vizează regenerarea orașelor mici și mijlocii.

Proiectul cu titlul „Reabilitare, modernizare, extindere și dotare Casa de Cultura din orașul Luduș, județul Mureș” are o valoare totală de 7.679.462,14 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile este de 7.455.396,45 lei, respectiv 1.600.729,24 euro.

Termenul de finalizare al lucrărilor prevăzute în proiect este 31.12.2023.  

Fondurile sunt alocate în cadrul Axei Prioritare 13 a POR 2014-2020, Obiectivul Specific 13.1, prin care se finanțează proiectele ce vizează „Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România”.

Administrația orașului Luduș își propune ca, prin proiectul de față, să modernizeze spațiului din oraș dedicat culturii, permițând accesul cât mai multor grupuri la acțiunile ce țin de promovarea specificului local: evenimente și serbări organizate. Acest proiect integrat de revitalizare a orasului Luduș – prin reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Casei de Cultură “Pompeiu Hărășteanu”, precum și prin înființarea unui loc de joacă în zona centrală – se află în continuarea unor inițiative de dezvoltare durabilă a orașului Luduș, prin dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor de bază pentru populația orașului. Acestea constau în modernizarea și dotarea ambulatoriului spitalului orășenesc „Dr. Valer Russu”, viabilizare teren pentru ansamblul de locuințe din oraș, modernizare piață – construire hala agroalimentară, modernizare, amenajare și dotare Parcul Tineretului.

Investiții prevăzute în proiect:

Clădirea Casei de Cultură va fi modernizată și reabilitată astfel încât circuitul funcțional să asigure o mai bună utilizare a spațiului existent și va fi recompartimentată prin refuncționalizarea și crearea unor noi spații necesare desfășurării activităților culturale, în condiții sporite de confort și siguranță în exploatare. Extinderea clădirii se va realiza pentru două activități, crearea de spații suplimentare pentru repetiții destinate pregătirii unor spectacole sau activități culturale, care necesita pregătire specifică și îndelungată, precum și pentru amenajarea unei săli de conferințe cu o capacitate de 104 locuri. Etajarea se va realiza în partea din spate a clădirii, cu amenajarea unei biblioteci și a unei săli de lectură, având o scară de acces cu ieșire direct în exteriorul clădirii, pe fațada posterioară, pentru a nu intercala funcțiunile constricției. Noul spațiu modernizat va fi dotat cu mobilier și echipament adecvat, necesar desfășurării activităților cultural-artistice. Se vor realiza lucrări exterioare pentru refacerea zonei verzi pe o suprafață de 78 mp, alei pietonale pe 238 mp, precum și 301 mp de spații de parcare și alei auto. Lista echipamentelor ce vor fi achiziționate pentru Casa de Cultură conține boxe active, video proiector, TV LED, sistem wireless cu microfon de mâna, sistem wireless pentru instrumente muzicale, laptop, efecte de lumini și scenă, scaune sala de spectacole, cortină, scaune sala de conferințe, ecran proiecție perete, amplificator sonorizare, camera monitorizare video.

Prin cea de-a doua componentă a proiectului, din bugetul alocat, pe o suprafață de teren din vecinătatea Casei de cultură, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 26, se va înființa un loc de joacă modern. Pe amplasament se propune înființarea unui loc destinat copiilor din localitate, cu alei pietonale în suprafață de peste 46 mp, suprafețe de protecție în locul de joacă cu suprafață de aproape 40 mp, amplasarea de bănci din lemn pe structură metalică, amplasarea a doua leagăne și trei balansoare. Se va realiza o zonă verde în suprafață de aproape 35 mp și se vor planta copaci. Suprafața totală pe care se va realiza locul de joacă este de 154,15 mp.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 167