Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Domeniile prioritare vizate prin PNRR și alocările propuse pentru acestea

Astăzi, 17 martie 2021, la finalul ședinței de lucru cu liderii coaliției de guvernare pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat care sunt domeniile pe care se va pune accent în cadrul acestui plan, alături de finanțările propuse, astfel:

Sănătate: „Vom pune un accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură: cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizarea pacienților cronici”, conform președintelui Iohannis.

  • Alocare propusă: 3 miliarde euro.

Transport: PNRR ne va permite să finanțăm în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi, în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant”.

  • Alocare propusă: 4,5 miliarde euro.

Educație: [Prin Programul România Educată] vom avea școli sigure, curate, cu dotări moderne și laboratoare, dar vom investi și într-o rețea de școli verzi, eficiente energetic și adoptate provocărilor climatice. Totodată vom investi în dezvoltarea sistemelor de educație timpurie, dar și în pregătirea specialiștilor în meseriile viitorului prin investiții în învățământul dual. Școlile din comunitățile dezavantajate vor beneficia de noi măsuri de sprijin și servicii suplimentare”.

  • Alocare propusă: circa 4 miliarde euro.

Digitalizare în educație: Digitalizarea va fi o parte importantă în educație, iar accentul se va pune pe două componente: formarea competențelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale; elevii, studenții și cadrele didactice trebuie să fie pregătiți și sprijiniți să acceseze aceste instrumente digitale”.

  • Alocare propusă: 780 milioane euro

Servicii digitale destinate cetățeanului – Exemple de proiecte ce vor fi finanțate prin PNRR:

  • Proiecte ce propun mai puțină birocrație și un acces mult mai facil la serviciile publice.

Viitor sustenabil – Exemple de proiecte ce vor fi finanțate prin PNRR:

  • 1,3 miliarde euro alocare pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă;
  • 1,5 miliarde euro pentru împădurirea masivă;
  • 4 miliarde euro pentru combaterea secetei și irigații;
  • 5 miliarde euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare;
  • 2,2 miliarde euro pentru reabilitarea termică a blocurilor și consolidarea clădirilor la cutremur;
  • Investiții ce vor permite accesul la apă potabilă și canalizare.

Cele circa 30 miliarde de euro de care vom beneficia prin acest Plan reprezintă o șansă majoră pentru dezvoltarea României, oportunitate care va permite economiei, dar și societății românești o rezistență sporită în cazul unor viitoare crize”, a declarat președintele. 

Reamintim faptul că Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a prezentat marți, 9 martie 2021, un document de poziție privind stadiul și componentele PNRR. Documentul detaliază cele 33 de componente care acoperă toți cei 6 piloni ai PNRR, potrivit structurii stabilite prin regulamentului Mecanismului de Redresare și Reziliență, adoptat de Parlamentul European și Consiliu la data de 12 februarie.

PNRR urmează să fie supus aprobării executivului și ulterior trimis Comisiei Europene pentru negociere, conform președintelui Klaus Iohannis.

Ministrul Ghinea, a precizat că decizia finală de aprobare a PNRR va fi în toamna acestui an.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1193