Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prima citire a HG privind Planul Național de Redresare și Reziliență în Guvern, săptămâna viitoare!

În cadrul conferinței „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență” de astăzi, 11 martie 2021, organizată de CursDeGuvernare.ro, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a făcut precizări în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență.

Structura PNRR a fost prezentată marți, 9 martie 2021, în Parlamentul României. Conform ministrului, „alocările financiare au fost finalizate aseară (n.r. 10 martie 2021), în negocieri interministeriale și vor fi făcute publice săptămâna viitoare, când va fi o primă citire a Hotărârii de Guvern în Guvern”.

Vor fi prezentate primele propuneri, inclusiv de fișe de componentă, urmând ca săptămână cealaltă să fie aprobat mandatul de negociere, pe care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene îl primește pentru negocierile formale cu Comisia Europeană, „care vor începe, conform regulamentului, la 1 mai și vor dura 2 luni. Deocamdată suntem în discuții informale cu Comisia Europeană”, a completat ministrul Cristian Ghinea.

În ceea ce privește alocarea, ministrul a precizat faptul că decizia politică luată este „de a merge cu o alocare mai mare decât cele 29,2 miliarde de euro pentru că, în mod inevitabil în procesul de costing și de evaluare a impactului pe mediu, anumite alocări vor fi reduse, anumite proiecte vor fi modificate astfel încât la finalul perioadei formale de negociere cu Comisia să revenim la cele 29,2 de miliarde alocate României”. O altă decizie politică menționată de ministru se referă la „tragerea” în întregime, pe lângă partea de granturi, care însumează suma de 14,2 miliarde de euro, „partea de împrumuturi care este pusă la dispoziția României, adică 14,9 miliarde”.

Ministrul Cristian Ghinea a precizat și faptul că au fost incluse „pachete de reziliență pentru UAT-uri, pachet de reziliență pentru comunitățile locale, pentru grupurile de acțiune locală, pachete de reziliență pentru societatea civilă astfel încât contribuția acestor actori, absolut vitali la modernizarea României, să fie recunoscută”.

În ceea ce privește mediul de business, ministrul a declarat că se află în negocieri avansate cu Banca Europeană de Investiții. De asemenea, va fi pus „1 miliard de euro din contribuția națională pentru InvestEU din PNRR și încă ceva peste 1 miliard din PNRR în sine”, a completat acesta.

Referitor la decizia finală de aprobare a PNRR, ministrul a precizat că aceasta va fi în toamnă.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1436