Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

A fost aprobată continuarea programelor IMM Invest, IMM Factor și Agro IMM Invest

Guvernul României a aprobat ieri, 10 martie 2021, continuarea programelor IMM Invest România, IMM Factor și a subprogramului Agro IMM Invest, cu alocarea plafoanelor de garantare pe fiecare program. Conform comunicatului, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii va operaționaliza în cel mai scurt timp noile facilități și va asigura derularea optimă a mecanismelor de garantare a creditelor.

Prin modificările aduse în ședința de ieri, Guvernul va lansa în 2021 variante îmbunătățite ale IMM Invest și IMM Factor, prin care se va estima că vor fi susținuți alți 60.000 de întreprinzători, se arată în comunicat.

Modificările aduse IMM Invest vizează extinderea categoriilor de beneficiari, modificarea criteriului de eligibilitate privind capacitatea de lichiditate a întreprinderilor solicitante și includerea producătorilor de vinuri și bere în categoria domeniilor eligibile.

În cadrul acestui program vor fi acordate, în anul 2021, garanții de stat în valoare de 14 miliarde de lei pentru credite contractate de microîncreprinderi și întreprinderi mici și mijlocii, pentru finanțarea investițiilor și pentru asigurarea capitalului de lucru.

Modificarea și completarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19 permite prelungirea programului IMM Invest până la 30 iunie 2021, cu aprobarea la plată a granturilor până la 30 iunie 2022.

Programul IMM Factor va asigura accesul IMM-urilor la finanțarea creditului comercial, în vederea asigurării de disponibilități bănești pentru plata furnizorilor sau a salariilor și vor fi acordate, în anul 2021, garanții de stat în valoare de 1 miliard de lei, iar schema de ajutor de stat care susține programul a fost prelungită până la 30 iunie 2021.

Subprogramul Agro IMM Invest, cu un plafon de garantare în anul 2021 de 1 miliard de lei, este destinat susținerii IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și a sectorului alimentar. Agro IMM Invest are o componentă de grant de 10% din valoarea finanțării și o perioadă de grație ce se acordă creditului de până la 24 de luni. La fel ca și în cazul celorlalte programe, întreprinzătorii pot accesa programul până la data de 30 iunie 2021.

Sursa: FNGCIMM

Vizualizări: 959