Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Câștig de cauză la CCR al Fundației „Alături de Voi” România privind achizițiile de la unități protejate

La trei ani de la emiterea OUG 60/2017, Fundația „Alături de Voi” România a câștigat la Curtea Constituțională procesul prin care a acționat în instanță instituțiile și persoanele responsabile pentru emiterea ordonanței care a lăsat unitățile protejate autorizate fără piață de desfacere, creându-le probleme de sustenabilitate a activității pentru care s-au înființat.

Miercuri, 16 decembrie 2020, CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că sunt neconstituționale dispozițiile art.I pct.1, 2 și 4 din Ordonanța de urgență a Guvernului Nr.60/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Legea 448/2006 prevede că „autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.”

OUG 60/2017 a fost declarată neconstituțională pentru eliminarea din Legea 448/2006 a Art. 78, aliniatul 3, litera b), care prevede că autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), pot opta „să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând echivalentul a minimum 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentând diferența până la nivelul sumei prevăzute la lit. a) să achiziționeze, pe bază de parteneriat, produse sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate în unități protejate autorizate.”

Modificarea Legii Organice 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități prin ordonanță de urgență, fără a exista caracterul de urgență, a încălcat principiul Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități care spune „nici o măsură pentru persoanele cu dizabilități fără consultarea acestora sau organizațiilor reprezentative în domeniu”.

După 3 ani, Curtea Constituțională a decis cu unanimitate de voturi că articolele din ordonanță care vizau funcționarea unităților protejate au fost neconstituționale. Conform comunicatului oficial, dosarul se va repune pe rol la Curtea de Apel București și va continua procesul pentru daune morale și financiare aduse organizației.

Sursa: ADV

Vizualizări: 483