Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri
SMART CITY. Conceptul de oraș inteligent susținut prin POR 2021-2027

SMART CITY. Conceptul de oraș inteligent susținut prin POR 2021-2027

„Smart City este un concept de viitor, susținut prin Programul Operațional Regional (POR), care va include, în perioada de programare 2021-2027, o axă dedicată orașelor inteligente. Este vorba despre Axa prioritară 2 - O regiune cu orașe Smart, care vizează sprijinirea transformării digitale a economiei regionale și a domeniilor de interes public, precum și fructificarea beneficiilor sale pentru cetățeni și întreprinderi.

În acest context și în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, am decis să elaborăm un material ca bază de pornire și sursă de inspirație pentru viitorii beneficiari, în care am analizat atât exemple la nivel mondial, cât și idei inteligente implementate în orașe din România.

În ultimii ani, fiind implicați în numeroase proiecte și parteneriate externe, ne-am familiarizat cu noile principii, iar cunoștințele acumulate se regăsesc în broșura informativă „Smart City - Conceptul de oraș inteligent“, care oferă informații detaliate despre acest ecosistem caracterizat prin existența unui set de procese digitalizate.

Am definit structura și tipurile de acțiuni aplicabile în acest domeniu, am explicat ce înseamnă orașe prietenoase cu mediul, care sunt caracteristicile și elementele-cheie ale acestora, dar și de ce anume are nevoie un oraș pentru a deveni inteligent. De asemenea, publicația cuprinde informații despre domeniile în care pot fi implementate soluții inovative și despre ecosistemul Smart City.

Broșura informativă este un suport pentru cei care vor elabora proiecte pentru orașe verzi, cu nivel de poluare redus. Prin intermediul prezentului Program Operațional Regional 2014-2020, se finanțează proiecte care pot constitui un punct de plecare pentru viitoarele investiții.

În următoarea perioadă de programare, resursele financiare alocate Regiunii Sud-Vest Oltenia, prin POR 2021-2027, vor depăși valoarea de 1 miliard de euro. Complementar cu POR, vor fi derulate și alte programe: Planul Național de Recuperare și Reziliență (PNRR), Programul Operațional Tranziție Justă (POTJ), astfel încât orașele să se modernizeze și eficientizeze în sprijinul cetățenilor.

În acest sens, pentru ca orașele să își conceapă cât mai bine strategia de dezvoltare locală în viitoarea perioadă de programare, vom continua să le oferim asistență tehnică autorităților publice locale din regiune, astfel încât fondurile nerambursabile să fie cât mai eficient folosite, iar orașele din regiune să se înscrie în rândul comunităților europene smart.

Implicarea și eforturile pe care le-am depus în această direcție, ca de altfel întreaga noastră activitate, sunt canalizate în direcția unei dezvoltări durabile a regiunii și oferirea unor condiții de viață mai bune pentru comunitățile locale și regionale, astfel încât acestea să gestioneze în mod eficient resursele de care dispun, să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic.“

Pentru mai multe detalii puteți accesa: https://www.adroltenia.ro/brosura-smart-city-adr-sv-oltenia/

Vizualizări: 967