Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Reabilitarea prin fonduri europene a două unități de învățământ din Târnăveni-Mureș

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a anunțat joi, 17 decembrie 2020, faptul că mai mult de jumătate din populația școlară a municipiului Târnăveni va începe anul școlar 2023-2024 în clădiri reabilitate și dotate modern, ca urmare a implementării a două proiecte finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020, care asigură derularea unor investiții în valoare totală de peste 7,75 milioane euro.

  • Reabilitarea Școlii Traian

Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitare, modernizare și extindere Școala Gimnazială ”Traian” Târnăveni” sunt alocate prin Operațiunea 10.1B a POR 2014-2020, dedicată creșterii gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

Proiectul fi definitivat până în 30 septembrie 2023, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 20.142.926,44 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 4,24 milioane euro (19.740.067,91 lei), diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

Cele trei clădiri vor beneficia de lucrări de consolidare, lucrări pentru îmbunătățirea eficienței energetice, vor fi refăcute finisajele interioare și exterioare, vor fi schimbate toate instalațiile (de apă-canal, termice și de energie electrică), vor fi amenajate rampe de acces pentru persoane cu nevoi speciale și se vor reconstrui șarpantele și învelitoarele.

  • Modernizarea Colegiului Tehnic

Resursele financiare necesare proiectului „Reabilitare și modernizare Colegiu Tehnic Târnăveni” sunt alocate prin Operațiunea 10.2 a POR 2014-2020, dedicată învățământului profesional, tehnic şi învățării pe tot parcursul vieții.

Proiectul fi definitivat până în 30 noiembrie 2023, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 17.950.458,41 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 3,17 milioane euro (14.799.112,56 lei), diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.

În linii generale, proiectul propune investiții de la subsol și până în podul clădirii de pe str. Republicii, nr 30, inclusiv desfacerea ferestrelor și gurilor de aerisire obturate de la nivelul subsolului, desfacerea și refacerea finisajelor și a tuturor tencuielilor interioare afectate de igrasie. În exterior se urmărește realizarea unor hidroizolații verticale pe înălțimea fundațiilor și a elevației clădirii, în timp ce la fațade se va interveni cu decapare și curățare, iar ornamentele degradate se vor restaura.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 106