Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: A fost adoptat ghidul solicitantului pentru apelul dedicat sprijinirii specializării inteligente în regiunea Sud-Est

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional a publicat ieri, 16 decembrie 2020, Ghidul Solicitantului pentru apelul de proiecte nr. POR/2020/1/1.2/SE/1, Axa prioritară 1, Obiectiv Specific 1.2 - Sprijinirea specializării inteligente în regiunea Sud – Est, în cadrul „Inițiativei DG Regio pentru regiuni mai puțin dezvoltate”.

Prin intermediul apelului vor fi sprijinite activități specifice cu caracter integrat/complex, cu abordare multisectorială, implementate în vederea introducerii pe piață a rezultatelor cercetării, în concordanță cu domeniile prioritare identificate în Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii de Dezvoltare Sud-Est.

Proiectele cuprind două etape ce corespund categoriile de activităţi eligibile de mai jos. Pentru fiecare categorie de activitate fiind o măsură de ajutor de stat/minimis:

Pentru etapa 1 corespund activităţile de cercetare-dezvoltare (însemnând activităţi de cercetare industrială, dezvoltare experimentală, de realizare de studii de fezabilitate şi alte activităţi conform celor menţionate la secţiunea 1.6 a ghidului, cu scopul realizării unor transferuri tehnologice prin punerea în practică a rezultatelor cercetărilor respective).

Pentru etapa 2 activităţile de mai jos corespund ajutorului de stat regional şi respectiv ajutorului de minimis:

  • Ajutor de stat regional pentru activităţile de investiţii în infrastructură şi echipamente în vederea introducerii pe piaţă a rezultatelor cercetării, vizând construcţia, extinderea spaţiilor de producţie şi/sau de furnizare de sevicii şi dotarea acestora cu active corporale şi necorporale, prin raportare la definiţia investiţiei iniţiale în sensul prevederilor normelor de ajutor de stat regional şi ale prevederilor prezentului ghid prin crearea, extinderea şi/spu diversificarea activităţii (a se vedea secţiunea 3.3.2 la prezentul ghid);
  • Ajutor de minimis pentru activităţi de sprijinire a comercializării şi activităţii de transfer tehnologic, altele decât la punctul a), vizând achiziţionarea de servicii suport, respectiv implementarea de activităţi complementare, inclusiv activităţi de marketing şi promovare a produselor/serviciilor inovative rezultate în urma activităţilor de cercetare din etapa 1, respectiv pentru a acoperi costurile salariale aferente activităţilor de management, comercializare, comunicare şi vizibilitate necesare aferente etapei 2.

Alocarea maximă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi co-finanţarea naţională aferentă prezentului apel de proiecte este echivalentul în lei a aproximativ 5,08 milioane euro, aproximativ 24,76 milioane lei.

Valoarea finanţării nerambursabile acordate unui proiect, pentru tipurile de ajutoare de stat, inclusiv pentru ajutorul de minimis, corespunzătoare categoriilor de activităţi eligibile de cercetare-dezvoltare şi de investiţii în vederea introducerii pe piaţă a rezultatelor cercetării este de minim 500.000 euro şi maxim de 2.500.000 euro.

Pentru categoriile de activităţi aferente schemei de minimis, valoarea finanţării nerambursabile acordate pentru proiectele din ambele regiuni de dezvoltare este de maximum 200.000 euro. Valoarea minimă a finanţării nerambursabile acordate pe componenta de minimis se stabileşte în funcţie de ajutoarele de acest tip primite în ultimii trei ani financiari/fiscali consecutivi.

Solicitanţii apelului sunt:

  • infrastructurile cu rol de ITT, PST
  • entităţi private, inclusiv parteneriatele între acestea, parteneriate între componentele quadruple helix din mediul urban și rural:
    • autorităţi;
    • instituţii publice;
    • mediul de afaceri;
    • mediul academic şi de cercetare;
    • ONG-uri.

Depunerea proiectelor se va face începând cu data de 15 ianuarie 2021, ora 12:00, iar cererile de finanțare vor putea fi transmise până la data de 15 martie 2021, ora 12:00.

Descarcă ghidul

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: AM POR

Vizualizări: 331