Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost publicat în Monitorul Oficial. Laptopurile și tabletele, introduse pe lista echipamentelor eligibile la decontare!

UPDATE: Ministrul Mediului a anunțat astăzi că 15 decembrie este data de start a Programului Rabla pentru Electrocasnice.

Ghidul de finanțare prin care se acordă finanțare nerambursabilă sub forma unui voucher pentru înlocuirea echipamentelor electrice şi electronice de uz casnic, uzate, cu unele noi, mai performante din punct de vedere energetic, a fost publicat astăzi, 26 noiembrie 2020, în Monitorul Oficial.

Scopul programului îl constituie îmbunătățirea calității mediului prin înlocuirea echipamentelor electrice şi electronice de uz casnic, uzate, cu unele mai performante din punct de vedere energetic și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diminuarea consumului de energie.

Finanțarea se acordă sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, denumite în continuare echipamente, după cum urmează:

  • 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 400 lei pentru televizoare cu eficiență energetică cel puțin A;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
  • 200 lei pentru aspiratoare cu eficiență energetică cel puțin A.

În documentul publicat astăzi se regăsesc în această categorie laptopurile (voucher de 500 lei), dar și tabletele (voucher de 300 lei), comparativ cu ghidul publicat în consultare publică.

Un solicitant poate obține mai multe vouchere, dar pentru produse diferite, respectiv un voucher pentru un anumit tip de produs. Echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase, sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

În următoarea săptămână se va desfășura procesul de validare a comercianților în program, urmând ca lista acestora să poată fi consultată pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, se arată într-un comunicat oficial al ministerului Mediului. 

Programul are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație, pentru cel puțin 100.000 de români, conform ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Documentul poate fi consultat aici – Monitorul Oficial 26.11.2020/Partea I/1139/pag. 4-16.

Ghidul de finanțare a fost lansat spre consultare publică la 21 septembrie 2020 pentru o perioadă de 10 zile. 

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 1222