Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ghidul de finanțare pe Programul Rabla pentru electrocasnice a fost publicat în consultare publică

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat ieri, 21 septembrie 2020, lansarea în dezbatere publică a ghidului de finanțare pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice.

Programul are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație pentru cel puțin 100.000 de români.

Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) două produse care nu au existat în edițiile anterioare, respectiv aspiratoare și uscătoare de rufe.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va finanța prin AFM 7 tipuri de aparate electrice sau electrocasnice, mai performante din punct de vedere energetic, după cum urmează:

  • mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;
  • aparate de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;
  • aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

În ceea ce privește pașii pentru obținerea finanțării, aceștia, conform ghidului de finanțare, sunt următorii:

  1. Înscrierea în program. Orice solicitant va intra în aplicația informatică de pe site-ul AFM, unde va completa datele personale și va bifa echipamentul pentru care dorește finanțarea.
  2. Imediat după acest proces, aplicația va emite un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile.
  3. Cu acesta, solicitantul poate merge la comercianții autorizați, va preda aparatul vechi și va achiziționa noul aparat.

Echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

Descarcă proiectul de ordin

Proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic este în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile de la data publicării (n.r. 21 septembrie).

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Administraţia Fondului pentru Mediu.

Persoană de contact: domnul Adrian Ștefănescu, adresă de e-mail: adrian.stefanescu@afm.ro .

Sursa: MMAP

Vizualizări: 777