Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

BEI și Comisia Europeană: Încă 4,9 miliarde euro pentru redresarea economică și pentru dezvoltarea și asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri, teste și tratamente pentru coronavirus

Summitul pentru strângerea de donații „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor” organizat la 27 iunie de Comisia Europeană și Global Citizen a mobilizat 6,15 miliarde EUR suplimentare pentru a contribui la dezvoltarea și asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri, teste și tratamente pentru coronavirus. Fondurile obținute vor sprijini, de asemenea, redresarea economică în regiunile și comunitățile cele mai fragile din lume, conform unui comunicat oficial emis ieri, 29 iunie, de Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Această sumă include un angajament în valoare de 4,9 miliarde EUR din partea Băncii Europene de Investiții, în parteneriat cu Comisia Europeană, și un angajament în valoare de 485 de milioane EUR din partea statelor membre ale UE. Astfel, angajamentele totale asumate în cadrul maratonului donatorilor desfășurat în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, lansat în 4 mai de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se ridică la 15,9 miliarde EUR.

40 de guverne au luat parte la summit și s-au angajat să asigure accesul universal la medicamentele pentru coronavirus și să ajute, într-un mod echitabil și just, la reconstrucția comunităților care au fost afectate grav de pandemie. Ca jalon al solidarității mondiale, summitul a dus la asumarea de angajamente pentru capacitatea de producție a peste 250 de milioane de doze de vaccin destinate țărilor cu venituri medii și mai mici.

Suma de 4,9 miliarde EUR se adaugă la cele 2 miliarde EUR care au fost deja angajate de către BEI la data de 4 mai. Fondurile vor finanța redresarea economică, consolidarea sistemelor de sănătate și realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă în toate țările din afara UE, ca parte a răspunsului global al UE pentru combaterea pandemiei („Echipa Europa”).

Banca Europeană de Investiții alcătuiește o rezervă de proiecte de investiții pentru a dezvolta și a extinde producția de vaccinuri, teste și tratamente pentru coronavirus, în parteneriat cu Comisia, Organizația Mondială a Sănătății și Coaliția pentru inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariției unei epidemii (CEPI). Toate aceste eforturi sunt completate de acțiunile întreprinse de BEI în domeniul sănătății și al pregătirii pentru pandemii atât în interiorul, cât și în afara UE. BEI a alcătuit o rezervă de proiecte a căror finanțare se ridică la aproximativ 6 miliarde EUR, cu parteneri din sectorul sănătății și din sectorul științelor vieții.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 102