Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE: S-au strâns donații în valoare de 7,4 miliarde EUR pentru asigurarea accesului universal la vaccinuri

Pe 4 mai 2020, cu ocazia conferinței donatorilor organizate în cadrul răspunsului mondial la coronavirus, Comisia Europeană a înregistrat angajamente financiare asumate de donatori din întreaga lume în valoare de 7,4 miliarde EUR, echivalentul a 8 miliarde USD. În această sumă sunt incluse și cele 1,4 miliarde EUR furnizate de Comisie. Această sumă aproape atinge obiectivul inițial de 7,5 miliarde EUR și reprezintă un bun punct de plecare pentru maratonul mondial al donatorilor care începe la 4 mai.

Scopul acestuia este de a colecta fonduri importante pentru a asigura dezvoltarea colaborativă și distribuirea universală a metodelor de diagnosticare, a tratamentelor și a vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Donațiile continuă

Donațiile colectate reprezintă o realizare uriașă, dar și începutul unui proces de mobilizare a mai multor resurse. Obiectivul inițial de 7,5 miliarde EUR nu va fi suficient pentru a asigura implementarea la nivel mondial a tehnologiilor medicale privind coronavirusul, deoarece aceasta presupune costuri importante în materie de producere, achiziții publice și distribuire.

Pentru a contribui la realizarea obiectivelor răspunsului mondial la coronavirus, Comisia Europeană a angajat 1 miliard EUR sub formă de granturi și 400 de milioane EUR sub formă de garanții pentru împrumuturi prin redefinirea priorităților programului Orizont 2020 (1 miliard EUR), ale mecanismului RescEU (80 de milioane EUR), ale Instrumentului dedicat sprijinului de urgență (150 de milioane EUR) și ale instrumentelor externe (170 de milioane EUR).

Se vor face donații în valoare de 100 de milioane EUR către Coaliția pentru inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariției unei epidemii (Coalition for Epidemic Preparedness Innovation, CEPI) și, respectiv, de 158 de milioane EUR către Organizația Mondială a Sănătății. Cererile de propuneri și proiectele ulterioare finanțate de UE în cadrul programului Orizont 2020 vor fi aliniate cu obiectivele celor trei parteneriate și accesul la date va fi liber. Finanțarea din cadrul RescEU va fi destinată achizițiilor publice, constituirii de stocuri și distribuirii de vaccinuri, terapiilor și metodelor de diagnosticare.

Donatorii sunt invitați să își asume în continuare angajamente financiare privind răspunsul mondial la coronavirus, având posibilitatea de a alege prioritatea către care doresc să direcționeze fondurile oferite: testare, tratament sau prevenire. De asemenea, aceștia pot face donații către fluxul de lucru orizontal al răspunsului mondial la coronavirus, pentru a ajuta sistemele de sănătate din întreaga lume să facă față pandemiei.

În curând, Comisia va anunța cum va fi repartizată suma colectată ieri și cât se va aloca vaccinurilor, terapiilor, metodelor de diagnosticare și consolidării sistemelor de sănătate care au legătură cu COVID-19.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 120