Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondurile europene, sursă de finanțare pentru antreprenoriatul social

Cel mai recent eveniment din seria Urban Talks organizat de UrbanizeHub Romania, desfășurat ieri, 18 iunie 2020, a avut ca temă Inovarea Socială în Comunități și Orașe.

Invitații acestei ediții au fost Mihai Lupu (România EduCaB), Corina Murafa (Ashoka România) și Cristina Pojoga (fonduri-structurale.ro), moderatorul evenimentului fiind Alex Glod (UrbanizeHub).

În cadrul evenimentului, Cristina Pojoga, Consultant Senior & Partener fonduri-structurale.ro, a vorbit despre potențiale surse de finanțare nerambursabilă pentru afaceri sociale și pentru susținerea inovării sociale : „De multe ori, ni se pune întrebarea:  Sunt la început de drum, ce opțiuni aș avea pentru ideea mea? Răspunsul îl reprezintă  liniile de grant de tip accelerator: oameni cu idei pot intra într-un program de formare antreprenorială, susținut integral din fonduri nerambursabile, unde vor învăța să își structureze ideile într-un plan de afaceri, iar apoi pot participa la o competiție de planuri de afaceri, în urma căreia să obțină finanțare. În cadrul liniei de finanțare Solidar din Programul Operațional Capital Uman finanțarea poate fi până la 100.000 euro.”

Cristina a menționat și importanța existenței unui sprijin continuu oferit antreprenorilor: „Nu sunt suficiente finanțările punctuale, ci este nevoie de un sprijin continuu pentru ca aceste inițiative să fie din ce în ce mai numeroase, mai puternice și generatoare de impact. Este necesar să se dezvolte un întreg ecosistem.”

Corina Murafa, director Ashoka România, a întărit această idee menționând că pentru a rezolva probleme sociale complexe trebuie să existe colaborare trans-sectorială. Este necesară inclusiv o activare mult mai bună a comunității locale”, a adăugat aceasta, menționând că în perioada următoare Ashoka România va realiza o hartă a agenților schimbării din Timișoara pentru a putea avea imaginea completă a comunității și pentru a facilita colaborarea între actorii locali din acest oraș în care există numeroase inițiative, dar care la acest moment nu sunt conectate unele cu celelalte.

Mihai Lupu, fondator România EduCaB, a accentuat în cadrul evenimentului nevoia de facilitare a comunicării și colaborării la nivelul comunităților, dar și a unei gândiri pe termen lung: „Deseori este nevoie ca cineva să traducă o nevoie sau o problemă din comunitatea respectivă și să o lege cu o soluție existentă în piață. În comunitățile mici provocarea majoră este că deși există idei și inițiativă, oamenii respectivi nu știu de cine să se lege, cu cine să se conecteze”.

Evenimentul integral  poate fi urmărit aici.

Antonia Anton,

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 652