Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Oportunități de finanțare pentru inițiative verzi și inovare socială!

Miercuri, 27 martie 2024, a avut loc evenimentul online privind oportunitățile de finanțare pentru inițiative verzi și inovare socială. Acest eveniment s-a axat pe trei programe finanțate direct din bugetul Comisiei Europene, respectiv:

Programul LIFE

Programul LIFE este singurul program al Uniunii Europene care este dedicat exclusiv mediului, conservării naturii și acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice.

Bugetul programului pentru perioada 2021-2027 este de 5,43 miliarde de euro.

Subprograme:

  • Natură și biodiversitate;
  • Economia circulară și calitatea vieții;
  • Atenuarea și adaptarea la schimbările climatice;
  • Tranziția la energia curată.

Apelurile de proiecte LIFE pentru anul 2024 sunt așteptate să fie publicate pe portalul Funding&Tender pe data de 18 aprilie 2024 și ar urma să fie închise undeva la prima jumătate a lunii septembrie 2024. 

În perioada 23-26 aprilie vor avea loc sesiuni de informare online privind apelurile pe anul 2024. Pentru mai multe detalii puteți descărca prezentarea programului din cadrul evenimentului.

Totodată, evenimentul a oferit și sfaturi practice pentru realizarea unui proiect de succes în cadrul Programului Life. Mai multe detalii regăsiți aici.

Finanțarea în „cascadă”

Programul GRAINS își propune să abordeze provocările cu care se confruntă IMM-urile din economia socială din sectorul agroalimentar prin furnizarea de formare privind practicile durabile și modul de reducere a amprentei lor asupra mediului.

Prin intermediul acestui program, până la 60 de întreprinderi mici și mijlocii din economia socială vor fi selectate pentru a primi sprijin financiar pentru implementarea proiectelor lor de ecologizare în afacerile lor agricole și alimentare în statele membre ale UE și în Ucraina.

Apelul este deschis până pe 30 aprilie.

Prezentarea programului din cadrul evenimentului o puteți regăsi aici.

Finanțarea pentru inovare socială prin programul EaSI

Componenta „Ocuparea forței de muncă și inovare socială” (EaSI) a Fondului social european Plus (FSE+) dispune de un buget de 762 de milioane EUR. EaSI se axează pe următoarele priorități principale de politică:

  • ocuparea forței de muncă și competențe,
  • piețele forței de muncă și mobilitatea forței de muncă,
  • protecția socială și incluziunea activă și
  • condițiile de muncă.

În cadrul evenimentului, s-a discutat despre următoarele două apeluri deschise:

1. Abordări inovatoare pentru atenuarea consecințelor societale ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei în țările UE

Acest apel își propune să promoveze transferul/extinderea de abordări inovatoare promițătoare care completează măsurile instituționale. Proiectele implementate în cadrul apelului ar trebui să se concentreze pe facilitarea integrării refugiaților în țările gazdă prin utilizarea de soluții personalizate în următoarele domenii:

  • Ocupare și competențe;
  • Incluziune socială.

Finanțare acordată se încadrează între 200.000-700.000 euro per proiect. Contribuția solicitantului trebuie să fie de minim 20%.

Activități eligibile

  • Evaluarea dovezilor existente și construirea bazei unei noi abordări/model;
  • Cartografierea, implicarea și responsabilizarea părților interesate;
  • Pilotarea și monitorizarea;
  • Diseminare și continuitate;
  • Participarea la evenimente de învățare reciprocă.

Termenul limită de depunere este 30 mai 2024.

Pentru mai multe detalii click aici.

2. Acțiuni de dezvoltare a serviciilor de informații privind performanța de impact pentru actorii de pe piața investițiilor cu impact social

Obiectivul apelului este de a promova furnizarea de servicii îmbunătățite în materie de capacități de date, precum și de instrumente și practici de gestionare a impactului pentru entitățile cu scop social (cum ar fi - dar nu exclusiv- întreprinderile sociale, entitățile din economia socială, start-up-urile sociale, firmele de impact) pentru a-și spori capacitatea de investiții cu impact social.

Finanțare acordată se încadrează între 500.000-750.000 euro per proiect. Contribuția solicitantului trebuie să fie de minim 15%.

Activități eligibile

  • Cercetare de piață pentru validarea fezabilității ideii și identificarea opțiunilor de afaceri.
  • Elaborarea planurilor de afaceri, inclusiv strategii financiare și proiecții bugetare.
  • Activități de cercetare și dezvoltare, inclusiv prototipare și testare.
  • Dezvoltarea produsului sau serviciului, inclusiv scrierea de cod și implementarea funcționalităților.
  • Testarea și validarea produsului sau serviciului, inclusiv testarea utilizabilității și identificarea bug-urilor etc.

Termenul limită de depunere este 4 iulie 2024.

Pentru mai multe detalii click aici.

Prezentarea programului din cadrul evenimentului o puteți regăsi aici.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului SME4GREEN, co-finanțat de Uniunea Europeană în cadrul „Single Market Program”.

Ana-Maria Apetrei,

www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 578