Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

#COVID19 Comisia Europeană anunță lansarea unei noi campanii cu sprijinul Global Citizen

Comisia a anunțat următoarele etape ale inițiativei sale „Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19”– o serie de acțiuni internaționale menite să asigure accesul universal la vaccinuri, tratamente și teste de diagnostic pentru COVID-19 la prețuri abordabile pentru toți. În cadrul maratonului donațiilor, care a început la 4 mai, va fi acum lansată împreună cu Global Citizen, o organizație internațională de promovare și apărare a drepturilor civile, o nouă campanie intitulată „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”, al cărei moment culminant îl va constitui organizarea unui summit internațional pentru strângerea de donații sâmbătă, 27 iunie.

Împreună cu Global Citizen, Comisia va intensifica mobilizarea de fonduri pentru a sprijini eforturile internaționale de depășire a crizei declanșate de această pandemie și a evita apariția alteia.

Este încă o etapă esențială în încercarea de a mobiliza sprijin pentru Acceleratorul ACT, inițiat de Organizația Mondială a Sănătății împreună cu guverne și parteneri printr-un apel internațional la acțiune lansat la 24 aprilie 2020. Campania va încerca să mobilizeze resursele substanțiale necesare pentru accelerarea dezvoltării de noi soluții și asigurarea accesului universal și incluziv la acestea, adică un acces deschis tuturor celor care au nevoie de el, oriunde s-ar afla.

Maratonul donațiilor intră în etapa următoare prin lansarea unei noi campanii

Suma colectată în cadrul evenimentului de strângere de donații din 4 mai a demonstrat voința și capacitatea cetățenilor din întreaga lume de a-și uni forțele și de a-și pune în comun resursele pentru a depăși criza provocată de pandemie. Acest rezultat este de bun augur pentru colaborarea internațională fără precedent și pentru resursele care vor fi necesare pentru producerea, achiziționarea și distribuția vaccinurilor, tratamentelor și testelor împotriva COVID-19.

Dată fiind anvergura acestei sarcini, este necesară mobilizarea cetățenilor din întreaga lume. În următoarele patru săptămâni, organizația Global Citizen va coordona campania „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”, sub patronajul Comisiei Europene și în parteneriat cu Bloomberg Philanthropies, Fundația Bill & Melinda Gates și Wellcome Trust.

Această campanie este susținută de țările partenere ale inițiativei „Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19” – Austria, Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Mexic, Maroc, Noua Zeelandă, Norvegia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Spania, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit – și de Banca Europeană de Investiții. Se așteaptă ca în viitor acestor țări să li se alăture și altele. Organizația Mondială a Sănătății este, de asemenea, un partener-cheie și o susținătoare a eforturilor depuse în acest sens. Președinta von der Leyen va prezida Summitul „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”, care va avea loc la 27 iunie.

Campania va impulsiona activitatea unor organizații precum CEPI, Gavi – alianța pentru vaccinuri, Acceleratorul de tratamente, UNITAID, FIND și Fondul Global. Aceste grupuri sunt în avangarda eforturilor de dezvoltare a unor teste, tratamente și vaccinuri împotriva COVID-19 și de punere a acestora la dispoziția cadrelor medicale din prima linie și a persoanelor celor mai vulnerabile din întreaga lume.

Summitul mondial privind vaccinarea organizat în data de 4 iunie de Gavi, alianța pentru vaccinuri, va reprezenta o nouă etapă importantă în consolidarea sistemelor de sănătate și a capacităților de imunizare ale celor mai sărace țări ale lumii, aspecte esențiale pentru atingerea obiectivelor urmărite în cadrul Răspunsului mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19.

În plus, Comisia îi încurajează pe cetățeni să facă donații pentru Fondul de răspuns solidar la pandemia de COVID-19 gestionat de OMS.

Cadrul internațional de cooperare s-a pus în mișcare

Răspunsul mondial la criza provocată de pandemia de COVID-19 comportă trei parteneriate- pentru dezvoltarea de teste, tratamente și mijloace de prevenție. Parteneriatele se bazează pe un flux de lucru orizontal privind consolidarea sistemelor de sănătate legate de coronavirus.

Cadrul internațional de cooperare (Acceleratorul de acces la instrumentele de combatere a COVID-19 sau Acceleratorul ACT) pune la dispoziția organizațiilor existente mijloace de acțiune și resurse pentru a putea colabora în cadrul acestor parteneriate fără a fi nevoie de crearea de noi structuri sau instituții. Cele trei parteneriate își definesc propriile strategii, propriile necesități în materie de resurse și propriile norme în materie de răspundere, fiind animate de un sentiment puternic al urgenței, al necesității colaborării și al nevoii de transparență.

Ca parte a Acceleratorului ACT, se instituie un grup de facilitare în care sunt cooptate țările partenere și organizațiile internaționale din domeniul sănătății, menit să sprijine activitatea parteneriatelor, să influențeze factorii de decizie în vederea obținerii resurselor suplimentare necesare și să dezvolte soluții comune pentru a-și putea îndeplini misiunea. Susținută de un centru de coordonare aflat la OMS, acest grup va asigura coerența între parteneriate și va informa donatorii și forurile internaționale cu privire la progresele înregistrate. De asemenea, va proteja parteneriatele de orice influență necuvenită ori de eventuale conflicte de interese.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 245