Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul vrea să dezvolte o serie de Programe Naționale care să fie incluse la finanțare din fonduri europene

Ministerul Fondurilor Europene a lansat ieri, 26 mai, în consultare publică, un Proiect Ordonanță de urgență a Guvernului privind unele măsuri pentru includerea unor Programe Naționale la finanțare din fonduri europene.

Proiectul de ordonanță de urgență reglementează cadrul general privind aprobarea și includerea la finanțare din fonduri europene a Programelor Naționale din următoarele domenii:

  • integrare pe piața muncii a categoriilor sociale considerate prioritare la nivel național;
  • susținerea antreprenoriatului, a structurilor de economie socială și a altor inițiative ale mediului de afaceri;
  • digitalizarea activităților desfășurate de mediul de afaceri, inclusiv dezvoltarea de competențe digitale ale forței de muncă;
  • măsuri active de ocupare a forței de muncă;
  • investiții în domeniul cercetării, dezvoltării, inovării.

Reglementarea cadrului legal, conform notei de fundamentare, este propusă în urma declanșării crizei COVID-19, întrucât „în lipsa cadrului general de reglementare pentru programele naționale măsurile identificate nu vor putea fi implementate într-un mod coerent, cu rezultate vizibile care să contribuie la relansarea economică a țării, iar la sfârșitul perioadei de programare actuale există riscul creșterii exponențiale de pierdere a fondurilor alocate României, pentru o valoare estimată la aproximativ 2,1 mld euro” .

Prin proiectul de ordonanță de urgență se reglementează modul de aprobare a Programelor Naționale, respectiv printr-o decizie a Guvernului formalizată printr-un Memorandum de specialitate al Guvernului, la propunerea Ministerului Fondurilor Europene, pe baza unei evaluării privind posibilitatea asigurării finanțării din fonduri europene. Programele Naționale care vor fi dezvoltate ar urma să fie incluse în programele operaționale finanțate din fonduri europene deja existente.

Descarcă proiectul de Ordonanță de urgență.

Documentul este lansat în consultare publică pe o perioadă de 10 zile calendaristice de la data publicării acestuia, respectiv 26 mai.

Propunerile și observațiile pot fi transmise la adresa de e-mail: acte.normative@fonduri-ue.ro sau prin formularul online disponibil pe site-ul MFE.

Antonia Anton,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: MFE

Vizualizări: 1411