Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Start-Up Nation ar putea fi lansat în a doua jumătate a lunii iunie! Ministrul Economiei: Dorim refacerea programului și orientarea sa către antreprenoriat, tehnologie și digitalizare

În cadrul celei mai noi ediții a evenimentului vorbIMM despre, organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, s-a discutat despre voucherele și micro-granturile pentru IMM-uri, dar și despre lansarea programelor aferente Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Vouchere 

Ministrul Virgil Popescu a reamintit că România a negociat cu Comisia Europeană un buget de 800 milioane euro, la care se adaugă partea de cofinanțare de încă 200 milioane euro, practic fiind vorba de o anvelopă de un miliard de euro care va fi alocată întreprinderilor mici și mijlocii.

Potrivit ministrului, în interiorul acestei anvelope, s-a discutat cu Comisia despre trei moduri de repartizare a acestor sume:

  1. Vouchere de consum pentru încurajarea consumului intern

Voucherele vor merge către persoanele care au avut de suferit în această pandemie, conform ministrului.  

  1. Granturile de capital de lucru – sprijinirea IMM-urilor pentru a-și relua activitatea

Banii aceștia se pot cheltui pentru refacerea stocurilor, pentru capital de lucru, pentru plata inclusiv a echipamentelor de protecție necesare continuării activității în următoarea stare de alertă.”

  1. Granturile pentru investiții, adresate IMM-urile care doresc să își extindă activitatea și să poată face producție.

Relansare programe Microindustrializare, Comerț, Start-up Nation

Ministrul Popescu a reamintit că în cadrul MEEMA există programele de microindustrializare, comerț și servicii, dar și Start-Up Nation, care încă nu au fost lansate, dar pe care plănuiesc să le deruleze „probabil din a doua parte a lunii iunie”.

Referitor la Start-Up Nation, ministrul Popescu a declarat: „Un program pe care vrem să îl rebranduim, să îl refacem și să fie orientat către antreprenoriat, către eficiența antreprenorială, tehnologie, digitalizare.”

Ministrul a explicat motivele pentru care se dorește refacerea programului, astfel:

După părerea mea, Start-Up Nation este în momentul de față un program social. Am observat granturi câștigate de companii care s-au angajat că vor avea 60 de angajați, iar asta deja e mai mult decât ridicol după părerea mea. Eu cred că Start-Up Nation trebuie să stimuleze antreprenorii care știu să facă business, care au eficiență antreprenorială, care folosesc ultimele tehnologii în dezvoltarea companiilor lor și care pot să aducă plus valoare. Nu cred că Start-Up Nation trebuie să ajute companiile care au număr mare de angajați să îi transfere pe companii noi și să folosească pentru aceasta banul statului. Nu cred că acesta este rolul Start-Up Nation și din păcate, o parte, nu vorbesc de tot, o parte din programele Start-Up Nation din 2018 au fost orientate către acest lucru, criteriul principal care putea să acorde acest grant fiind numărul mare de salariați pe care îi angaja/îi poate angaja o companie. Nu cred că acesta este scopul, iar repet, ce am spus noi că vrem să facem, este să îl schimbăm, să îl rebranduim, să îl ducem către eficiența antreprenorială și tehnologie nouă, modernă, digitalizare, în așa fel încât un antreprenor care dorește să își facă o afacere nouă să poată fi susținut și această afacere după perioada de implementare să poată să meargă mai departe, nu să se închidă după perioada de monitorizare, când evident, dacă ți-ai supradimensionat numărul de salariați nu vei mai putea să îi ții.”

Referitor la programul de export și de internaționalizare a IMM-urilor, ministrul Popescu a declarat că acesta va continua, însă trebuie să „fim raționali, fiindcă nu putem vorbi de program de export, de participare a companiilor românești la târguri și expoziții în condițiile în care suntem încă în epidemie. Trebuie să vedem dacă acele târguri care erau planificate se vor ține, și dacă sunt în siguranță, și programul de export va fi reluat.”

De asemenea, ministrul a declarat că se realizează o analiză din ultimii ani a programului de export pentru a vedea care este eficiența acestuia.

Potrivit ministrului Popescu, „turismul și Horeca sunt unele dintre cele mai lovite sectoare în această pandemie. Eu nu cred că va putea fi reluat turismul atâta timp căt turistul nu se va simți în siguranță să meargă în vacanță”. În acest context, ministrul a declarat că turismul va avea o linie de finanțare specială, iar ce se poate face pentru început pe zona de Horeca este deschiderea teraselor, când cei de la Ministerul Sănătății vor permite acest lucru.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: Facebook | CNIPMMR

Vizualizări: 3780