Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Consiliul Uniunii Europene a adoptat norme ce vin în sprijinul pescarilor

Consiliul a adoptat, în data de 22 aprilie, noi norme menite să atenueze impactul pandemiei de Covid-19 asupra sectorului pescuitului și acvaculturii. Noile norme iau forma unor modificări la Regulamentul privind Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) și Regulamentul privind organizarea comună a piețelor (OCP). Se preconizează că acestea vor intra în vigoare până la sfârșitul săptămânii.

Noul act introduce următoarele măsuri specifice:

  • sprijin în legătură cu încetarea temporară a activităților de pescuit, cu o rată maximă de cofinanțare de 75 % din cheltuielile publice eligibile;
  • sprijin în legătură cu suspendarea sau reducerea temporară a producției și vânzărilor din acvacultură;
  • includerea pescarilor „în picioare” ca eligibili pentru sprijin în caz de încetare temporară;
  • derogare pentru încetarea temporară în cazul vaselor noi;
  • flexibilitate pentru a folosi 10 % din fondurile bugetare alocate priorității 3 a Uniunii;
  • acordarea de capital circulant și compensarea reducerii vânzărilor și a costurilor de depozitare suplimentare pentru fermierii și prelucrătorii din domeniul acvaculturii;
  • dispoziții privind regiunile ultraperiferice, adaptate pentru a face față consecințelor crizei.

În legătură cu depozitarea, noile norme prevăd, de asemenea, sprijinirea organizațiilor de producători și a asociațiilor de organizații de producători pentru depozitarea produselor pescărești și de acvacultură. Cantitățile eligibile pentru ajutorul pentru depozitare vor crește la 25 % din cantitățile anuale ale produselor în cauză. În plus, o modificare a Regulamentului OCP face posibilă recurgerea la mecanismul de stocare în cazul în care statele membre nu au stabilit și publicat prețurile de declanșare. Aceasta permite, de asemenea, organizațiilor de producători din sectorul acvaculturii să beneficieze de mecanismul de stocare.

Cheltuielile aferente operațiunilor sprijinite prin aceste noi măsuri vor fi eligibile începând cu 1 februarie 2020.

Votul Consiliului cu privire la modificări a avut loc prin intermediul unei proceduri scrise, care s-a încheiat în 22 aprilie. Parlamentul European a votat la 17 aprilie. Ambele instituții au negociat și au tratat propunerea în regim de urgență.

Se preconizează că regulamentul de modificare va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE la 24 aprilie 2020. Acesta va intra în vigoare în ziua următoare datei publicării sale.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Vizualizări: 131