Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Proiect HG în consultare publică pentru aprobarea Metodologiei de ajustare a prețurilor în cadrul devizelor generale aferente proiectelor finanțate prin POIM 2014-2020

Ministerul Fondurilor Europene a lansat miercuri, 29 ianuarie 2020, în consultare publică un proiect Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Metodologiei de ajustare a prețurilor în cadrul devizelor generale aferente proiectelor de infrastructură publică finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Prezentul document are ca scop să definească o metodologie de ajustare a valorii proiectelor. 

Context

Conform Hotărârii de Guvern, în ultimii ani, costurile de construcție în România au crescut într-un ritm alert. Mai multe proiecte din cadrul POIM, în special proiecte de apă, dar nu numai, se află într-o situație în care valoarea proiectului a fost estimată pe baza prețurilor din anii 2014 sau 2015, cu o rezervă limitată pentru ajutarea prețurilor (8 sau 9%) sau chiar nicio rezervă. În ultima perioadă, a apărut că valoarea acestor proiecte este subevaluată.

Din discuții preliminare cu Comisia Europeană (DG Regio - Unitatea România), a reieșit faptul că ar putea Comisia Europeană să fie de acord cu o mărire a valorii eligibile a proiectelor majore (printr-o amendare a deciziei de finanțare emise de CE), cu condiția ca mărirea valorii să fie justificată și impactul asupra analizei cost-benefiu să fie evaluat. 

Obiectivul general este de a recalcula valoarea totală a proiectului și de a solicita o creștere a sumelor eligibile, inclusiv prin revizuirea deciziilor de aprobare a proiectelor majore emise de către Comisia Europeană.

Metologia are 4 etape:

  1. Stabilirea costului revizuit având ca bază anul 2019;
  2. Actualizarea analizei cost beneficiu ca un nou an de referință, respectiv 2019, inclusiv a documentelor rezultate;
  3. Recalcularea rezervei de ajustare a prețurilor pentru anii 2020-2023:
  4. Pregătirea unui document explicativ.

Descarcă proiectul 

Perioada de consultare publică este de 30 de zile, iar sugestiile pot fi trimise la contact.minister@fonduri-ue.ro.

Sursa: MFE

Vizualizări: 438