Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: 16 milioane lei pentru construirea a peste 16 km de trasee dedicate autobuzelor din Municipiul Brașov

La începutul săptămânii a început implementarea proiectului „Amenajare benzi dedicate transportului public şi trotuare adiacente”, prin Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Valoarea totală a proiectului este de 16.635.940,40 lei, inclusiv TVA, din care contribuţia Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Braşov este de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 332.718,85 lei, reprezentând cofinanţarea proiectului. Suma nerambursabilă obținută este de 16.303.221,55 lei, adică mai mult de 3,56 milioane euro. Termenul de finalizare a lucrărilor  este estimat la finalul lunii martie 2021.

Obiectivele specifice preconizate a fi atinse prin realizarea investiției includ realizarea de benzi dedicate transportului în comun cu o lungime de 16,26 km, reabilitarea trotuarelor adiacente traseului benzilor dedicate pe o suprafață de 4700 metri pătrați, în zonele afectate de fisuri, tasări, văluiri; precum și montarea a 849 de semne de circulație, cu scop de avertizare și informare a participanților la trafic asupra traseului benzilor dedicate, în vederea menținerii acestor benzi libere, fiind utilizate exclusiv de mijloacele de transport în comun.

Amenajarea benzilor dedicate se va face pe următoarele sectoare de drum:

  • Traseul 1 – Str. Poienelor, Calea București, Str.  Toamnei, Str. Hărmanului, B-dul Mihail Kogălniceanu, B-dul Iuliu Maniu, Str. Nicolae Iorga, Str. Lungă, Calea Făgărașului, Șoseaua Cristianului
  • Traseul 2 – Șoseaua Cristianului, Calea Făgărașului, Str. Lungă, B-dul Eroilor, B-dul 15 Noiembrie, Calea Bucuresti
  • Traseul 3 – B-dul Victoriei pe ambele sensuri

Am semnat cel de al doilea contract de finanțare nerambursabilă în mai puțin de o săptămână. Sper să păstrăm acest ritm, pentru a putea demara procedurile de achiziție pentru majoritatea proiectelor de investiții în primele luni ale anului 2020. Este o finanțare importantă pentru ceea ce înseamnă mobilitate în municipiul Brașov și, implicit, pentru programul nostru de reducere a poluării prin transformarea transportului public în principalul sistem de transport din orașul nostru. Odată cu implementarea acestui proiect toate autobuzele care vor circula pe Calea București, Toamnei, Iuliu Maniu, Iorga, Lungă, Calea Făgărașului și retur, precum și pe Victoriei, vor avea la dispoziție o bandă dedicată transportului în comun. Astfel, sper să ajungem în situația în care cei care merg cu transportul în comun să ajungă în zonele importante ale orașului, cel puțin la fel de repede ca și utilizatorii de autoturisme, dar cu costuri mult mai mici. Sperăm ca toate aceste măsuri care vizează transportul în comun – de la modernizarea mijloacelor de transport, de troleibuze și autobuze electrice, până la benzi dedicate și construirea de park&ride-uri – să transforme acest tip de transport în principalul mijloc de mobilitate în interiorul orașului și, implicit, să reducem poluarea produsă de circulația autovehiculelor, care reprezintă unul dintre factorii determinanți al calității aerului”, a declarat primarul municipiului Brașov.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 74