Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Aproape 900.000 euro fonduri Regio pentru modernizarea iluminatului public în Teiuș

Orașul Teiuș, din județul Alba, este cel de-al doilea din județ, după Cugir, care obține resurse financiare nerambursabile pentru eficientizarea iluminatului public.

Acest proiect, a cărui valoare totală este de peste 4,25 milioane lei, completează lista proiectelor REGIO ce vor schimba fața orașului, fiind investite fonduri europene nerambursabile pentru reabilitarea și refuncționalizarea unor zone urbane, inclusiv crearea unui centru multifuncțional pentru tineret, dar și pentru modernizarea celor mai mari unități de învățământ din localitate.

 Buget și perioadă de finalizare:

Contractul pentru cererea de finanțare cu titlul „Modernizarea iluminatului public în Orașul Teiuș” are o valoare totală de 4.259.651,65  lei, din care 4.173.117,44 lei reprezintă fondurile nerambursabile solicitate (respectiv aproape 900.000 euro). Finanțarea este asigurată din bugetul Regiunii Centru alocat prin Axa prioritară 3.1 a POR 2014-2020, ce prevede „Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor-Iluminat public”. Beneficiarul finanțării – Primăria orașului Teiuș – estimează că proiectul se va finaliza până la 30.09.2021, ceea ce înseamnă că în maxim doi ani, teiușenii vor beneficia de condiții mult mai bune de iluminat stradal, dar cu costuri mult mai reduse.

Lucrări prevăzute în proiect:

Investiția propusă constă în schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele mai eficiente energetic. În esență, prin acest proiect se vor monta aparate de iluminat cu tehnologie LED, în locul aparatelor de iluminat existente. Noile corpuri de iluminat vor avea carcasă din aluminiu turnat sub presiune sau aluminiu extrudat, cu difuzor din sticlă tratată termic, securizată, plană sau curbată. Distribuția luminoasă a noilor lămpi va fi de tip stradal și nu va fi influențată de apariția unor defecte asupra unora dintre LED-uri, deoarece fiecare dintre LED-uri va avea asociat același tip de lentilă specifică, pentru a reproduce distribuția luminoasă completă a aparatului de iluminat. Fluxul luminos total al lămpii stradale poate fi determinat de numărul de LED-uri sau de curentul aplicat la bornele LED-urilor, sau de ambii parametri. Pentru noile corpuri de iluminat compartimentul accesoriilor electrice și compartimentul optic vor constitui incinte separate, pentru a evita murdărirea elementelor optice.

Prin proiect se are în vedere și extinderea sau reîntregirea rețelei existente, precum și instalarea unui sistem de telegestiune. Acesta va gestiona întreaga rețea și va avea posibilitatea de extindere ulterioară. În afara informațiilor despre funcționarea aparatelor de iluminat, sistemul de telegestiune va furniza informații despre parametri tehnici de pe rețeaua de alimentare, calitatea energiei electrice, precum și eventualele defecte sau furturi de curent.

Lungimea întregului sistem de iluminat public modernizat va fi de 29.848 ml, iar numărul de corpuri de iluminat instalate prin proiect va crește de la 861, câte sunt în prezent, la 957, toate urmând a fi controlate prin sistemul de telegestiune. Din punct de vedere energetic și al calității mediului, trebuie menționat că, prin acest proiect, consumul anual de energie primară în iluminat public va depăși cu puțin 108.000 kwh/an, de trei ori mai mic decât în prezent, iar volumul gazelor poluante, cu efect de seră, va scădea de mai mult de trei ori, până la circa 25 echivalent tone de CO2, ceea ce este foarte puțin la un oraș de mărimea Teiușului.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 275