Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Campania Viitorul Orașelor se apropie de final. Cum arată primele rezultate ale chestionarului realizat de UrbanizeHub

UrbanizeHub, start-up online global ce însumează idei, opinii, proiecte și știri despre orașe inteligente și dezvoltare urbană sustenabilă, a demarat un proces de consultare cu privire la viitorul fondurilor europene în România. Scopul consultării este de a identifica priorități și linii de dezvoltare a orașelor din România în noul cadru financiar multianual 2021-2027.

Chestionarul „Viitorul orașelor din România” cuprinde întrebări referitoare la modul în care ar trebui să fie împărțite fondurile europene pe perioada 2021-2027, precum și care sunt domeniile prioritare în care orașele din România ar avea nevoie de investiții. Rezultatele acestui proces de consultare vor ajunge pe masa Comisiei Europene și a Guvernului României.

Perioada în care chestionarul poate fi completat este 4 Octombrie – 29 Noiembrie, iar UrbanizeHub a emis săptămâna trecută printr-un comunicat primele rezultate ale acestuia.

Conform UrbanizeHub, până în prezent peste 1.200 de persoane din societatea civilă și aproape 100 de primari, city manageri și președinți de CJ au răspuns la întrebări. În acest sens, campania este singurul proces consultativ de o asemenea anvergură, desfășurat în România.

Consultarea este elaborată pe două direcții distincte: publicul larg și reprezentanții administrației locale, deoarece se dorește dobândirea unei înțelegeri profunde a perspectivelor ambelor grupuri, găsirea punctelor comune, dar și a eventualelor divergențe, cu scopul de a facilita o mai bună colaborare între toți actorii implicați în viața unui oraș, de la cetățeni până la primari.

 

 Rezultate

  1. La întrebarea Cum vedeți actualul model administrativ cu 41 de județe, 103 municipalități, 217 orașe și 2861 de comune au avut răspunsurile: 8.6% eficient, 14.8% centralizat, 24.7% prea multe UAT-uri, 36% birocratic, 47.8% e nevoie de reformă;
  2. 64,6% din lideri au cerut PO-uri făcute pe nevoile fiecărei regiuni, iar 22% își doresc ca ADR-urile să aibă mai multă putere, dar sunt ok cu un singur PO regional. 11% din primarii și city managerii chestionați își doresc un PO special pentru zonele metropolitane.  Aproape 80% doresc sa aibă fonduri europene care sa fie cheltuite în colaborare cu alte UAT-uri ceea ce înseamnă că liderii din administrație înțeleg necesitatea unor colaborări pentru macroproiecte de infrastructură, sănătate și educație.

Click aici pentru a pentru a participa la consultare. Completarea chestionarului durează doar câteva minute.

Sursa: UrbanizeHub

Vizualizări: 163