Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Boloș, noul ministru al Fondurilor Europene: Până în trimestrul I al anului 2020 ne propunem să avem Acordul de Parteneriat împreună cu arhitectura instituțională a programelor 2021-2027

Săptămâna trecuta a avut loc investirea noului Ministru al Fondurilor Europene, Marcel Ioan Boloș.

Acesta a detaliat riscurile din prezent privind atragerea fondurilor europene: „Există riscul de dezangajare menționat de doamna viceprim-ministru(Raluca Turcan n.r). Suma din ultima raportare este de aproximativ 600 milioane euro, din care cea mai mare parte – 300 milioane euro, este la nivelul Programului Operațional Regional. De la momentul la care am fost învestiţi membri ai Guvernului am avut întâlniri cu reprezentanţii autorităţilor de management. Chiar în cursul zilei de ieri am fost la Ministerul Dezvoltării Regionale, unde am vrut să ne asigurăm că am luat toate măsurile care sunt necesare pentru ca acest risc de dezangajare, de pierdere a banilor să poată fi diminuat cât mai mult. Ca obiectiv de performanţă vrem să tindem spre zero pierdere de bani europeni. Sigur că acesta este un obiectiv de performanţă îndrăzneţ pentru că mai avem doar două luni până la sfârşitul acestui an calendaristic, dar ne mobilizăm cu toate forţele ca să evităm acest risc de dezangajare, care este prioritatea numărul 1 pe termen scurt, aşa cum am menţionat”.

„Avem ca obiectiv prioritar pregătirea următoarei perioade de programare – 2021-2027”

Marcel Ioan Boloș a menționat printre prioritățile mandatului demararea negocierilor cu Comisia Europeană pentru pregătirea temeinică a viitoarelor programe operaționale: „Avem ca obiectiv prioritar pregătirea următoarei perioade de programare, și anume exercițiul financiar 2021-2027. Nu mai avem voie să repetăm greșelile din trecut. În acest context, ne-am fixat la nivelul MFE să avem Acordul de Parteneriat împreună cu arhitectura instituțională a programelor ca să le putem transmite Comisiei Europene până în trimestrul I al anului următor și să avem o primă discuție cu Comisia Europeană.  Sperăm ca anul 2021 să fie cel în care să pornim cu dreptul în absorbția de fonduri europene. Desigur că pe lângă aceste documente strategice mai avem în vedere pregătirea portofoliului de proiecte mature de infrastructură pentru ca, tot începând cu anul 2021, România să aibă proiectele deja pregătite pentru a putea fi implementate si pentru a fi cu un pas înainte față de ceea ce s-a întâmplat în actuala perioadă de programare.

Transparența activității autorităților de management

Vom stabili ca la un anumit interval de timp să fie postate pe platformele de socializare și pe site rapoarte cu principalele activități ale autorităților de management în decursul unei perioade de timp. Ca să putem fi respectați, trebuie să respectăm beneficiarul și să avem o deschidere totală spre cei care au contracte de finanțare. Aceste rapoarte vor fi informațiile transmise societății civile, societate cu care vom colabora și pe care o vom consulta”, a declarat ministrul.

Simplificarea procesului de accesare a fondurilor europene

Ministrul Boloș a menționat una din cele mai importante măsuri pentru viitoarea perioadă de programare: „Simplificarea procedurală este așteptată de toată lumea. Cererile de finanțare nu mai trebuie să fie la fel de stufoase pentru beneficiari și pentru cei care aplică în cadrul apelurilor de proiecte.”

Sursa: MFE

Vizualizări: 647