Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Propunerea Comisiei Europene: Bugetele de coeziune și agricultură la nivel european vor fi reduse cu 7, respectiv 5%. 16 țări se opun, printre care și România

Marți, 5 noiembrie 2019, în cadrul unei întâlniri la Praga, 16 lideri din Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania au prezentat Declarația comună privind cadrul financiar multianual 2021-2027, în care aceștia resping ideea de a limita subvențiile pe care le primesc de la bugetul UE, în contextul în care a fost planificată reducerea politicii de coeziune la sub 30 la sută din bugetul de 1.135 miliarde de euro propus de Comisia Europeană în perioada 2021-27.

Ca urmare acestei întâlniri, a fost publicată, pe site-ul oficial al Guvernului Republicii Cehe, Declarația comună privind cadrul financiar multianual 2021-2027, ce reamintește rolul central și importanța Politicii de coeziune în cadrul bugetului UE, subliniind în același timp faptul că sunt esențiale condițiile adecvate de punere în aplicare pentru această politică pentru a oferi beneficiile dorite regiunilor și statele membre, precum și cetățenii lor și creează o valoare adăugată pentru UE în ansamblu.

 În cadrul întâlnirii, liderii europeni au discutat despre:

  1. Bugetul pe termen lung al UE – Brexit - Plecarea Marii Britanii, care a contribuit anual cu 13 miliarde de euro, lasă un decalaj în contribuțiile bugetare ce trebuie „nivelat” prin diferite metode.
  2. Lupta de negociere pentru următorul buget pe termen lung al UE (planificat la 1,1% din venitul național brut(VNB) al UE de către Comisia Europeană) se intensifică între cei care doresc să acopere cheltuielile UE și cei care se opun acesteia.
    • Țările de Jos, Suedia, Danemarca, Austria și Germania, doresc să limiteze cheltuielile la 1% din VNB, păstrând în același timp rabaturile lor.
  3. Comisia UE susține că noile priorități stabilite de liderii UE, cum ar fi inovația, securitatea, apărarea, migrația, trebuie tratate mai eficient la nivelul UE.

Politica de Coeziune – Alocări financiare & critici

  1. Pentru a face loc noilor politici, bugetele de coeziune și agricultură vor fi reduse cu 7% și respectiv 5%, lucru pentru care liderii Bulgariei, Cehiei, Ciprului, Croației, Estoniei, Greciei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania se opun.

Comisia intenționează să introducă o nouă condiționalitate în distribuirea fondurilor, în cazul în care apar nereguli și autoritățile naționale nu acționează.

Liderii doresc să protejeze finanțarea politicii de coeziune în termeni reali la nivelul actual.

Politica de coeziune reprezintă un instrument cheie de investiții al UE, care a contribuit în mod semnificativ și vizibil la convergența reală a regiunilor și a statelor membre din UE și la funcționarea pieței interne", se regăsește în conținutul Declarației.

Declarația menționează și faptul că reducerile semnificative ale bugetului riscă să împiedice atingerea obiectivelor sale pe bază de tratat.

Ana-Maria Radu,

www.fonduri-structurale.ro

Sursa: EUobserver și Guvernul Republicii Cehe

Vizualizări: 356