Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investițiile Grupului BEI girate de Fondul european pentru investiții strategice au crescut PIB-ul cu 0,9 % și au adăugat 1,1 milioane de locuri de muncă

Planul de investiții pentru Europa, planul Juncker, a jucat un rol esențial în stimularea creării de locuri de muncă și a creșterii economice. Investițiile Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI) girate de Fondul european pentru investiții strategice din Planul Juncker (FEIS) au crescut produsul intern brut (PIB) cu 0,9 % și au adăugat 1,1 milioane de locuri de muncă în comparație cu scenariul de referință.

Până în 2022, Planul Juncker își va continua efectele stimulatoare, urmând să genereze o creștere a PIB-ului UE cu 1,8% și să adauge 1,7 milioane de locuri de muncă. Acestea sunt cele mai recente calcule efectuate de Centrul Comun de Cercetare (JRC) și de Departamentul de economie al Grupului BEI, pe baza acordurilor de finanțare aprobate până la sfârșitul lunii 2019.

Efectul pe termen lung

Pe lângă impactul direct al Planului Juncker asupra creșterii PIB-ului și a ocupării forței de muncă, trebuie menționat și impactul macroeconomic pe termen lung asupra UE. Privind către anul 2037, operațiunile din cadrul Planului Juncker vor fi creat încă 1 milion de locuri de muncă și vor fi crescut PIB-ul UE cu 1,2 %. Îmbunătățirea conectivității și creșterea productivității ca urmare a proiectelor sprijinite de Planul Juncker contribuie la stimularea competitivității și a creșterii economice europene pe termen mai lung.

Stimularea investițiilor și sprijinirea IMM-urilor

Începând din octombrie 2019, Planul Juncker va mobiliza în UE investiții suplimentare de 439,4 miliarde EUR. Numărul startupurilor și al întreprinderilor mici care pot beneficia în prezent de un acces mai bun la finanțare a depășit un milion.

Aproximativ 70 % din investițiile mobilizate preconizate provin din resurse private, ceea ce înseamnă că Planul Juncker și-a îndeplinit și obiectivul de a mobiliza investițiile private.

Cine a primit finanțare?

Grație Planului Juncker, BEI și Fondul european de investiții (FEI), filiala sa însărcinată cu finanțarea întreprinderilor mici, au aprobat finanțarea pentru aproape 1200 de operațiuni și sunt pe cale să acorde finanțare de risc unui număr de peste un milion de IMM-uri și startupuri din diverse sectoare și din toate cele 28 de țări ale UE.

Începând cu octombrie 2019, principalele țări din topul investițiilor generate de FEIS în raport cu PIB-ul sunt Grecia, Estonia, Portugalia, Bulgaria și Polonia. Printre proiectele create din Planul Juncker se numără o infrastructură paneuropeană de încărcare rapidă a vehiculelor electrice, o societate de gestionare a deșeurilor alimentare din România și reintegrarea foștilor militari la locul de muncă în Țările de Jos.

Descarcă fișele informative pe țări și pe sectoare 

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

Vizualizări: 121