Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 9.000 persoane care gestionează situațiile de urgență vor beneficia de instruire cu ajutorul a 11 milioane euro, fonduri europene

Miercuri, 16 octombrie, a fost semnat contractul de finanțare al proiectului „MULTIRISC MODUL III” prin intermediul căruia vor fi instruite 9.000 de persoane din cadrul IGSU, Serviciilor de Ambulanță, Unităților și Compartimentelor de Primiri Urgențe, Salvamont și Salvaspeo.

Acest proiect este primul din România finanțat cu fonduri europene prin intermediul căruia vor fi instruite persoane care se ocupă cu salvarea vieților omenești.

Proiectul „MULTIRISC MODUL III” va ajuta la îmbunătățirea competențelor a peste 9.000 de persoane care gestionează situații de urgență. Ei vor fi pregătiți în următoarele domenii:

  • dispecerizare integrată;
  • coordonarea și conducerea integrată a acțiunilor operative;
  • prim-ajutor calificat și descarcerare;
  • CBRN (chimic, biologic, radiologic și nuclear);
  • pirotehnic;
  • naval;
  • medical;
  • conducerea defensivă a autospecialelor;
  • identificarea, evaluarea și monitorizarea riscurilor.

Astfel, scopul final este reducerea timpului de răspuns la solicitările de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență prin profesionalizarea personalului.

Asistăm astăzi la o premieră, pentru prima dată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență accesează Programul Operațional Capital Uman. Pentru prima dată investim bani europeni în ceea ce înseamnă instruirea salvatorilor și sper să nu rămână un proiect singular pentru dezvoltarea competențelor celor 9.000 de profesioniști care intervin în salvarea de vieți omenești” a precizat ministrul Roxana Mînzatu.

Raed Arafat, beneficiar al proiectului, a precizat că în cadrul acestui proiect vor fi pregătiţi sute de dispeceri pe plan naţional, vor avea loc cursuri de conducere defensivă pentru conducătorii de ambulanţe din cadrul serviciilor judeţene, dar şi din cadrul SMURD, conducătorii maşinilor de descarcerare şi o parte din cei care conduc autospeciale de intervenţie la incendii. De asemenea, vor fi cursuri care să pregătească specialiștii pentru intervenții de urgență în cazul amenințărilor chimice, nucleare şi radiologice.

Proiectul își propune îmbunătățirea competențelor personalului din cadrul serviciului de urgență pentru a asigura servicii de calitate, orientate pe nevoile comunității și societății în ansamblu. Acesta are o valoare de aproximativ 52 milioane lei (11 milioane euro), este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman și va fi implementat timp de 36 luni.

Sursa: MFE

Vizualizări: 178