Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

În regiunea Centru se dorește intensificarea activității de atragere și absorbție a fondurilor europene

În cadrul unei reuniuni de lucru, ADR Centru și partenerii săi instituționali din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu au discutat despre activitatea de atragere și absorbție a fondurilor europene și despre cum ar trebui să fie intensificată deoarece la nivel regional este un foarte mare interes în utilizarea de fonduri europene pentru dezvoltare.

Situația la zi a proiectelor finanțate în cadrul programului Regio

Până la începutul lunii septembrie 2019, la nivelul Regiunii Centru au fost semnate 610 de contracte în cadrul POR 2014-2020, a căror valoare totală este peste 4 miliarde lei și prin care se solicită sume nerambursabile în valoare de aproape 700 milioane euro.

Fonduri europene pentru dezvoltare

Sunt depuse circa 1.500 de cereri de finanțare, în mai puțin de trei ani, care au o valoare totală de peste 2,5 miliarde euro și solicită spre finanțare nerambursabilă circa 2 miliarde euro. Acest fapt indică cererea de aproape trei ori mai mare decât dublul alocării regionale, în valoare de circa 860 milioane euro, de care se bucură Regiunea Centru în cadrul POR 2014-2020.

Conform comunicatului oficial, proiectele contractate și aflate în procesul de evaluare și selecție solicită fonduri nerambursabile de 1,4 miliarde euro, bani ce pot fi absorbiți în procesul de dezvoltare economico-socială a regiunii.

Ca urmare a derulării investițiilor, lucrărilor și achizițiilor de echipamente, multe obiective urbane, cetăți și obiective de patrimoniu, vor duce la modernizarea școlilor, la noi afaceri de succes, precum și la sisteme de infrastructură moderne, susținând mii de noi locuri de muncă.

Măsuri pentru atragerea fondurilor europene

În cadrul întâlnirii de lucru au fost propuse măsuri concrete pentru impulsionarea atragerii de fonduri, una dintre acestea bazându-se pe analiza detaliată a implementării fiecărei Axe prioritare a POR 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru.

Celelalte propuneri sunt:

  • deschiderea de noi apeluri de proiecte în cadrul POR 2014-2020 la nivelul Regiunii;
  • varianta de a avea opt programe regionale, personalizate pe fiecare din regiunile țării, astfel încât fiecare regiune să poată decide ce priorități își va finanța*.

*Propunere menționată în cadrul discuțiilor despre importanța descentralizării reale a procesului decizional privind alocarea de fonduri în perioada 2021-2027.

Portofoliul regional de proiecte

Prioritățile strategice ale Regiunii Centru sunt stabilite ținând cont de documentele regionale de planificare şi programare pentru perioada 2021-2027, fiind pus accent pe dezvoltarea portofoliului regional de proiecte, respectiv a ideilor care ar putea fi finanțate în perioada următoare.

Acest portofoliu este creat la nivelul ADR Centru și va fi implementată inclusiv o aplicație electronică, accesibilă autorităților publice locale ce doresc să-și coordoneze și coreleze proiectele. Portofoliul regional se va constitui astfel încât să răspundă țintelor vizate de UE:  pentru o Europă mai inteligentă și inovatoare; mai verde; mai conectată; mai socială; mai apropiată de cetățenii ei.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 205