Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fonduri europene pentru modernizarea infrastructurii rutiere și eficientizarea transportului public de călători în Odorheiul Secuiesc

Pe lângă investițiile în reabilitarea de școli și blocuri, în modernizarea unui centru de vârstnici și revitalizarea Cetății precum și a Observatorului astronomic din oraș, municipalitatea din Odorheiu Secuiesc obține fonduri REGIO pentru proiectul de modernizare a infrastructurii rutiere și de eficientizare a transportului public de călători.

Este vorba de o finanțare de peste 5,6 milioane euro din fonduri nerambursabile POR 2014-2020 pentru acest oraș, prin care se vor achiziționa opt autobuze electrice, se vor moderniza peste doi kilometri de străzi urbane și se va realiza un sistem de management al transportului public de călători, în cadrul cererii de finanțare cu titlul „Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din Municipiul Odorheiu Secuiesc în vederea diminuării traficului rutier și reducerea emisiilor de carbon- Strada II Rakoczi Ferenc”.

Proiectul are o valoare totală de 28.488.638,91 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 25.975.331,53 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului (aproximativ 5.68 milioane euro). Proiectul se va finaliza până la sfârșitul lunii decembrie 2022.

Reabilitarea și modernizarea infrastructurii rutiere din municipiul Odorheiu Secuiesc va duce la intervenții asupra mai multor elemente de infrastructură, respectiv asupra pistelor de biciclete, asupra carosabilului, dar și asupra căilor pietonale, pe lângă modernizarea aliniamentelor de spații verzi. Din punct de vedere logistic, vor fi achiziționate opt autobuze electrice, va fi implementat un sistem informatic de management a transportului public – compus din sistem e-ticketing, o aplicație de monitorizare a flotei și un sistem de informare dinamică a călătorilor în stații. Pentru autobuzele electrice se vor achiziționa stații de reîncărcare electrică. Lucrările de modernizare vor avea loc pe o distanță de peste doi kilometri pe strada Rákóczi Ferenc, respectiv pe tronsonul cuprins între girația de la intersecția cu străzile Hunyadi Janos, Kuvar și 1 Decembrie 1918, până la limita unității administrativ teritoriale a municipiului. Pe traseele de autobuz ce traversează coridorul ce face obiectul proiectului vor circula patru din cele opt autobuze electrice. Componentele de comandă și control ale sistemului inteligent de management transport/e-ticketing se vor amplasa la sediul Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc și vor include și o aplicație de informare a călători pe smartphone, iar cele cu care vor interacționa cetățenii se vor instala în stațiile de călători și în autobuzele achiziționate.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 304