Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Peste 57 de milioane de lei pentru îmbunătățirea transportului public în Cugir

6 autobuze hibride noi, 14 km de străzi, 41 de noi stații și 70 de biciclete pentru bike-sharing sunt cifrele elementelor prin care primăria orașului Cugir dorește să îmbunătățească transportul public pentru a reduce emisiile de carbon. De asemenea, proiectul își propune creșterea mobilității urbane și a siguranței traficului, prin reorganizarea intersecțiilor în punctele critice și în zonele cu risc ridicat. Valoarea toatală a proiectului depășește 57 de milioane de lei, 98% din valoarea eligibilă reprezentând fonduri Regio. 

Prin proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în orașul Cugir bazată pe Planul de Mobilitate Urbană Durabilă” se dorește modernizarea infrastructurii traseelor mijloacelor de transport în comun, cu o lungime totală de 14.182 metri. Concret, va fi reabilitat carosabilul pe următoarele străzi: artera Principală din Vinerea, Strada Victoriei, Strada Stadionului, Strada Ion Budai Deleanu, Strada Mihai Viteazul, Strada „1 Decembrie 1918”, Strada Rozelor, Strada Ion Creanga, pe traseele 1 și 2, Strada Tineretului, Strada Alexandru Sahia, pe traseul 2, Strada Nicolae Bălcescu, Strada Griviței și Strada Râul Mic. De asemenea, va fi introdusă o nouă rută de transport public local, denumită “Linia T3”, care face legătura între Zona Gară și Zona Suseni, în prelungirea liniei 1. Pentru siguranța circulației rutiere se vor realiza lucrări de semnalizare verticală vor fi reproiectate girațiilor și intersecțiilor din punctele critice și în zonele cu risc ridicat.

O altă componentă a proiectului prevede achiziționarea a 6 autobuze cu propulsie hibridă, cu trei uși și motor vertical; dar și modernizarea a 8 de stații de autobuz existente și construirea a 41 de stații noi, instalarea unor sisteme de afișaj date călători pentru transportul în comun, a unui sistem monitorizare video, precum și a unor automate pentru eliberarea biletelor. Astfel se va realiza un sistem nou de management al traficului, cu investiții menite să asigure informarea cetățenilor asupra timpilor de așteptare a mijloacelor de transport și a timpilor de deplasare. Prin acest sistem se va realiza și eliberarea electronică a biletelor de călătorie – e-ticketing – care include automate de eliberare bilete și reîncărcarea cardurilor de călătorie; monitorizarea video a intersecțiilor și a stațiilor de autobuz, etc.

Nu în ultimul rând, în vederea promovării deplasărilor cu mijloace de transport alternative, proiectul propune o serie de măsuri pentru îmbunătățirea calității rețelei de transport ciclist și pietonal, creșterea siguranței deplasărilor si reducerea timpilor parcurși în condiții de confort sporit. Astfel, pe străzile supuse modernizării vor fi realizate piste de biciclete în suprafață de peste 28.026 m.p. Vor fi achiziționate 70 de biciclete, care vor fi puse la dispoziția locuitorilor pentru utilizare cu titlu gratuit, dar și șapte standuri cu 20 porți, pentru găzduirea bicicletelor și software-ul aferent sistemului de bike-sharing.

Sursa: Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru

Vizualizări: 84