Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Bugetul UE 2021-2027: Un pas mai aproape de crearea InvestEU

În următorul deceniu, programul va debloca cel puțin 650 miliarde € pentru Europa, pentru a investi în viitorul ei, în economie și oameni”, a declarat președintele Comisie, Jean-Claude Juncker, în urma votului din 18 aprilie al Parlamentului European, privind crearea InvestEU.

În data de 18 aprilie, europarlamentarii au aprobat o înțelegere provizorie și parțială cu miniștrii UE privind fondul ce va face programele de investiții mai simplu de accesat și mai eficiente. InvestEU este o abordare inovativă pentru investiții în Uniunea Europeană, pentru care Comisia a propus un buget de 38 miliarde euro. Politicile principale susținute prin acest program și alocarea bugetară pentru acestea sunt:

  • infrastructură sustenabilă (11,5 miliarde €);
  • digitalizare, inovare și cercetare (11,5 miliarde €);
  • IMM-uri (11,25 miliarde €);
  • competențe și investiții sociale (4 miliarde €).

Comisia va ajusta aceste sume cu până la 15% în conformitate cu cerințele și evoluția pieței. Se așteaptă ca acestea să genereze investiții suplimentare de cel puțin 650 miliarde € în Europa.

Similar Planului Junker (Fondul European de Investiții Strategice), Fondul InvestEU va fi însoțit de InvestEU Advisory Hub, ce oferă sprijin promotorilor proiectului, și InvestEU Portal, o sursă ușor accesibilă pentru proiectele mature cu potențial de investiții. InvestEU este creat în parteneriat cu Grupul Bancar de Investiții European, Banca Uniunii Europene și va fi deschis la implementarea altor parteneriate.

Proiectele care aplică pentru InvestEU trebuie să:

  1. remedieze eșecurile pieței sau lacunele în materie de investiții și sa fie viabile economic;
  2. aibă parte de sprijin din partea EU pentru a se înființa;
  3. obțină un efect de multiplicare și, acolo unde este posibil, investiții private de tip crowd-in;
  4. ajute la îndeplinirea obiectivelor politicilor europene.

Următorii pași

Actualul Parlament European a finalizat prima interpretare privind acest program, adoptând părți din propunerea pentru InvestEU, care au fost deja agreate și de statele membre. Părțile asupra cărora nu s-a ajuns la un acord urmează să fie discutate de viitorul Parlament European care va continua discuțiile cu miniștrii UE.

Descarcă Acordul provizoriu

Sursa: Comisia Europeană și Parlamentul European

Vizualizări: 497