Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Statia de tratare a apei potabile reabilitata cu fonduri ISPA

Regia Autonomă Judeţeană de Apă Canal (RAJAC) Iaşi a recepţionat, joi, staţia reabilitată de tratare a apei potabile Chiriţa, lucrare finanţată din fonduri ISPA şi de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Finanţarea s-a derulat prin intermediul Ministerului Economiei şi Finanţelor. Contractul pentru reabilitarea acestei staţii a fost semnat de către RAJAC Iaşi cu VA TECH WABAG Germania la data de 15 august 2002, începerea lucrărilor având loc la 1 septembrie 2002. Valoarea contractului a fost de circa 10,414 milioane euro, fiind în întregime finanţat de către BERD.
Proiectul ISPA Iaşi este unul complex, cuprinzând trei contracte de lucrări şi un contract de asistenţă tehnică şi supervizare, în valoare totală de 46,24 milioane euro, din care finanţarea nerambursabilă UE este de 34,68 milioane euro, iar cofinanţarea BERD - de 11,56 milioane euro. Două dintre componentele proiectului sunt finalizate, respectiv staţiile de pompare - în 2005 şi staţia de tratare Chiriţa (Iaşi) - astăzi, urmând ca ultimul contract, privind reabilitarea staţiei de epurare, să fie, de asemenea, finalizat anul viitor. Consecinţa directă a finalizării acestor contracte este îmbunătăţirea calităţii apei utilizate de locuitorii Iaşiului, aceasta urmând să ajungă la parametri conformi cu standardele UE.
Memorandumul de finanţare pentru măsura ISPA Iaşi a fost semnat, la data de 22 decembrie 2000, de către partea comunitară şi, la data de 13 mai 2001, de către partea română. VA TECH WABAG a implementat, de asemenea, şi primul contract încheiat în cadrul măsurii ISPA Iaşi, referitor la modernizarea a trei staţii de pompare. Valoarea totală a contractului în cauză a fost de peste 4,105 milioane euro.
Ultimul contract este în curs de finalizare şi priveşte reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate, fiind semnat în data de 15 martie 2005 cu Strabag Umweltanlagen GmbH Germania. Contractul urmează să fie finalizat în octombrie 2009, valoarea sa ridicându-se la 24,095 milioane euro.
UE a alocat României prin intermediul programului ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de pre-Aderare) fonduri nerambursabile de circa 2 miliarde de euro.
Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Vizualizări: 174